Case stories

Case story 1: Chr. Basisschool "De Burcht" - Valkenburg (ZH)

Wat trof ik aan?

De school was op zoek naar een leuke én leerzame activiteit voor haar leerlingen in het kader van het afscheid van haar directeur.

Mijn oplossing

Ik stelde de school voor om in hun dorp een toeristisch/historische puzzeltocht te ontwikkelen. Op deze wijze zouden de leerlingen spelenderwijs meer te weten komen over de geschiedenis van hun eigen dorp én haar karakteristieke gebouwen. In overleg met de leerkrachten heb ik afgesproken om voor de onderbouw (groep 1-4) een puzzeltocht met 12 drie keuzevragen te ontwikkelen, waarin de oplossing bestaat uit het juist inkleuren van een matrix. Wanneer de leerlingen alle vragen goed hadden beantwoord, zagen ze in de matrix de dorpsvlag, gemeentevlag of nationale vlag verschijnen. Voor de bovenbouw (groep 5-8) werd echter gekozen voor 18 vier keuzevragen met als oplossing de naam van een markante plaats in het dorp.

Situatie nu

De basisschool liet mij weten dat zowel haar leerlingen als leerkrachten een hele leuke middag in hun eigen dorp hadden gehad en dat ze zeer enthousiast waren over de twee puzzeltochten die ik voor hen had ontwikkeld.