Monnickendam

Monnickendam (Noord-Holland) - De Waag #monnickendam #waag #dagjeuit #dagjeweg #puzzeltochtonline #belduna
OPEN HIERONDER JE GRATIS PUZZELTOCHT EN DOWNLOAD DEZE!

Vissersstadje aan de Gouwzee

Op een kleine 15 kilometer ten noorden van onze hoofdstad Amsterdam ligt aan de weidse Gouwzee het historische vissersstadje Monnickendam.

In 1355 verkreeg het stadsrechten van graaf Willem V. Vanaf dat moment ontwikkelde Monnickendam zich steeds verder als een belangrijke handelsstad in Holland.

Haar rijkdom kun je vandaag de dag nog steeds aflezen aan een groot aantal historische gebouwen. Het meest imposante bouwwerk, dat je al van verre kunt zien liggen, is de gotische Grote of St. Nicolaaskerk uit het begin van de 15e eeuw. Deze herbergt een aantal zeer interessante bezienswaardigheden, zoals:

 • het Zwaluwnestorgel uit de 18e eeuw;
 • een fraai gedecoreerde donkerhouten preekstoel, oorspronkelijk afkomstig uit het Groningse Winschoten, uit de 17e eeuw;
 • enkele rijk geïllustreerde gebrandschilderde ramen.

Het Waterlandsmuseum "De Speeltoren" vertelt je alles over de boeiende geschiedenis van Monnickendam en haar omliggende dorpen in de regio Waterland. Tevens maak je kennis met het eeuwenoude carillon in deze ranke toren.

De Oude Waegh op de hoek van de Middendam en de Haven dateert van 1669. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op het kleine haventje met haar karakteristieke grachtenhuisjes.

Minder bekend is dat talrijke panden in het oude centrum van Monnickendam gedecoreerd zijn met kleurrijke gevelstenen. In onze wandelpuzzeltocht laten we je daar uiteraard uitgebreid kennis mee maken.

Verder bezoeken we een drietal fraaie beeldhouwwerken: "De palingroker", "De Ursulinenzuster" en "De monnik". Je zult ontdekken dat deze personages nauw verbonden zijn met de rijke geschiedenis van Monnickendam.

Kortom, wil je de historie van Monnickendam eens op een ontspannen en plezierige wijze leren kennen? Laat je dan verrassen door onze afwisselende wandelpuzzeltocht door haar historische centrum. Je zult versteld staan van de enorme diversiteit die dit pittoreske stadje jou, als toerist, te bieden heeft! We wensen je alvast een heel fijn verblijf toe in deze sfeervolle hoofdplaats van Waterland!

Route

Zuideinde 2 (bij VVV-agentschap) - Gooische Kaai - Brugstraat - Havenstraat - Haringburgwal - Kalertsteeg - Noordeinde - Kerkstraat - Herengracht - Vesting - De Zarken - Zonnepad - Weezenland - Fluwelen Burgwal - 't Zand - Haven - Zuideinde 2.

Afstand
2 km
Hoogtepunten

Historisch centrum, Waterlandsmuseum "De Speeltoren", Grote of St. Nicolaaskerk, De Waag

Nadere informatie
 • In deze wandelpuzzeltocht worden 26 multiple choice vragen gesteld over verschillende bezienswaardigheden die je op je route door Monnickendam zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je raad vraagt bij de plaatselijke bevolking of de VVV. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
   
 • Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
   
 • In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 14 t/m 26 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht  (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
   
 • De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst;
   
 • Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
   
 • Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.

Geef je mening over deze puzzeltocht

Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!

Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?

We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!

Reacties

Door Tineke van Dalen (niet gecontroleerd) op 10 januari 2021 - 15:45

Permalink

Vandaag gelopen, wat een leuke tocht. Veel gezien en geleerd.
We gaan er nog meer doen. Echt een aanrader.

Reactie toevoegen