Hattem

Hattem - Korte Kerkstraat #hattem #puzzeltocht #wandelen #puzzeltochtonline #belduna #dagjeuit #dagjeweg
OPEN HIERONDER JE GRATIS PUZZELTOCHT EN DOWNLOAD DEZE!

Hanzestad tussen IJssel en Veluwe

Ingeklemd tussen de IJsselrivier en de noordrand van de Gelderse Veluwe vind je Hattem, een dromerig maar heel pittoresk stadje. Rijd je erlangs, dan vraagt het niet direct om aandacht, maar zodra je binnen haar stadsmuren bent geweest, dan raak je niet uitgekeken op de schoonheid van dit historische en prachtig onderhouden Gelderse vestingplaatsje met haar oude stadspompen.

Minstens 1200 jaar geleden wordt “Hat-Heim” al in de geschiedschrijving genoemd. Tevens ontvangt Hattem in het jaar 1299 stadsrechten van graaf Reinoud I van Gelre en promoveert Hattem tot een hanze- en vestingstad van naam. Het stadsplan van Hattem getuigt van een belangrijke rol van de huidige kerk. Aangezien de tufstenen toren dateert uit de 12e eeuw, is aan te nemen dat er naast de parochiekerk op de Gaedsbergh, al een kapel met toren stond op de huidige plaats van het centrum van Hattem. Bij het verlenen van de stadsrechten eind 13e eeuw wordt het nieuwe kerkelijke centrum gewijd aan de apostel Andreas en is zo de patroonheilige van Hattem.

In 1401 schenkt hertog Willem de Hoenwaard aan de burgers die binnen de stadsmuren wonen, zodat ze daar hun vee konden laten grazen en er stenen bakken. In 1404 wordt het kasteel St. Lucia gebouwd. In de volksmond zou dit gebouw bekend worden als "de Dikke Tinne". Deze naam dankt het kasteel aan de imposante muren, die toen de dikste (7 meter) van Nederland waren. In 1778 besluit het gemeentebestuur het kasteel te slopen en de stenen te verkopen. De contouren en afmetingen van dit machtige bouwwerk zijn vervolgens in het wegdek binnen Hattem zichtbaar gemaakt ten behoeve van toekomstige, nieuwsgierige generaties.

Op geschiedkundig gebied heeft een zekere generaal-majoor Frederic Adolph Hoefer (1850-1938) veel goeds voor Hattem gedaan. Hij was nl. getrouwd met C.M. baronesse Van Heemstra (zuster van de toenmalige burgemeester van Hattem). Door zijn toedoen werd de unieke Dijkpoort van de stad gerestaureerd en bovendien verfraaid met vier torentjes, volgens een ontwerp van de beroemde architect P.J.H. Cuypers.

Afgezien van de boeiende stadsmuren, stadsgrachten en stadstuinen valt er heel wat te zien en te beleven in Hattem, zowel voor jong als voor oud:

  • de Dijkpoort;
  • het Daendelshuis;
  • de Grote of Andreaskerk;
  • het Anton Pieck Museum;
  • het Voerman Museum;
  • het Nederlands Bakkerij Museum;
  • Molen "De Fortuyn".

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nabijheid van prachtige bossen en landerijen rondom landgoed Molecaten even ten zuidwesten van Hattem's historische centrum!

Route

Markt - Adelaarshoek - Korte Kerkstraat - Kerkplein - Kerkhofstraat - Ridderstraat - Kruisstraat - Noordwal - Kerkstraat - Achterstraat - Kruisstraat - Markt

Afstand
2 km
Hoogtepunten

Grote of Andreaskerk, Stadsmuur, Daendelshuis, Nederlands Bakkerijmuseum, Dijkpoort, Anton Pieckmuseum, Molen de Fortuyn, Stadhuis.

Nadere informatie
  • In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 2 km worden 24 multiple choice vragen gesteld over verschillende historische bezienswaardigheden die je op je route door Hattem zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid of attractie daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij de VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
     
  • Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
     
  • In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 13 t/m 24 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
     
  • De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst;
     
  • Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
     
  • Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.

Geef je mening over deze puzzeltocht

Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!

Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?

We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!

Reacties

Door Irmgard Hosli (niet gecontroleerd) op 25 januari 2021 - 16:19

Permalink

Dit is inmiddels de derde wandel/auto tocht die we gemaakt hebben. Duidelijk, leuke manier om een streek of stad te leren ontdekken. Tot nu toe geen fouten ontdekt. Dus op naar de volgende.

Reactie toevoegen