Leiden

Leiden (Zuid-Holland) - Morspoort #leiden #stadspoort #dagjeuit #dagjeweg #puzzeltochtonline #belduna
OPEN HIERONDER JE GRATIS PUZZELTOCHT EN DOWNLOAD DEZE!

Sleutel- en lakenstad

De noordelijke grens (limes) van het Romeinse Rijk volgde de loop van de Rijn. Vermoed wordt dat Lugdunum Batavorum, een dijkdorp gelegen tussen het Romeinse legerkamp Matilo en de marktplaats Rijnsburg, het begin van de stad Leiden is geweest. De eerste vermelding van “Leython” dateert uit 860. Op de plaats waar de Oude Rijn, de Nieuwe Rijn en het riviertje de Mare samenstroomden werd een heuvel  met palissade opgeworpen: een goed verdedigbare Burcht. Na de aftocht van de Romeinen volgden de Frankische dynastieën van de Merovingers en Karolingers. Hun vazallen werden de graven van Holland. Zij bouwden in 1121 een kapel (voorloper van de Pieterskerk) en de Gravensteen als hun hof. Midden 13e eeuw ontving Leiden stadsrechten en ontwikkelde zich, dankzij de kennis en kunde van wevers uit het Vlaamse Ieper en de bloeiende lakennijverheid, tot één der grootste steden van het gewest Holland.

Tot in de 19e eeuw is de laken- en textielindustrie de ruggengraat van de Leidse welvaart geweest. Maar ook als handelscentrum speelde de stad voor de omliggende dorpen een belangrijke rol. Plaatsen van ontmoeting die ook vandaag nog herinneren aan de handel van vroeger zijn de: Boom-, Varkens-, Beesten-, Kalver-, Lammer-,  Aal-, Vis-, Hout-, Garen-, Boter- en Turfmarkt. De ligging van de stad aan rivieren en het netwerk van stadsgrachten bevorderden de snelle aan- en afvoer van producten per schip. De Waag speelde bij de vele handelsactiviteiten uiteraard een rol van belang.

De Leidenaren kunnen bogen op een indrukwekkend erfgoed dat momenteel 1244 rijksmonumenten en 1586 gemeentelijke monumenten telt: musea, hofjes, kerken, parken, gebouwen, bijzondere objecten, dromerige grachten enzovoort, vooral geconcentreerd in het historische stadshart. Dit erfgoed trekt steeds meer toeristen, maar het nodige onderhoud betekent ook een zware financiële last.

Belangrijke gebeurtenissen

Er zijn gebeurtenissen en ontwikkelingen geweest, die het leven van de stadsbewoners beïnvloed hebben, of die veel indruk maakten.

  1. Op 1 maart 1512 stortte de kerktoren van de Pieterskerk in. Dit was één van de hoogste torens van heel Nederland. De toren is nooit meer opgebouwd;
  2. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Leiden door Spaanse huurtroepen, onder bevel van Francisco de Valdez, belegerd. Duizenden inwoners kwamen in de loop van het beleg (1573/1574) door honger om het leven, maar de stad gaf zich niet over. Elk jaar wordt op 3 oktober het ontzet van de stad gevierd. De Leidenaren mochten van prins Willem van Oranje en de Staten van Holland als beloning voor hun dapperheid en opoffering kiezen uit 10 jaar belastingvrijdom of een eigen universiteit. De keuze ten gunste van een universiteit, de oudste in het land, is een verstandige en verstrekkende keuze gebleken;
  3. Op 15 juli 1606 werd de wereldberoemde kunstschilder Rembrandt van Rijn geboren in de Weddesteeg;
  4. De laken- en textielindustrie van Leiden was eeuwenlang een goede bron van inkomsten geweest totdat in de 19e eeuw toenemende concurrentie uit Twente en Brabant ontstond. Halverwege de 20e eeuw kwam de knock-out door importen uit Azië. Dank zij de groei en de reputatie van de Leidse Universiteit en de wetenschappelijke vooruitgang is de kennis- en diensteneconomie van Leiden nu de sterkste pijler onder de toenemende welvaart. Het belang van toerisme neemt snel toe.
  5. Op 12 januari 1807 vond de Leidse buskruitramp plaats. Hierbij ontplofte een schip geladen met ruim 17 ton buskruit in het centrum van Leiden. De schade aan mens en goed was enorm.
  6. Tot verdriet van velen ging in de strenge winter van 1929 het historische stadhuis in vlammen op. Slechts de gevel aan de Breestraat bleef overeind staan. Enkele kostbare schilderwerken waren kort voor de brand voor restauratie naar elders overgebracht en daardoor gespaard gebleven.
  7. Het mislukte Britse bombardement van het Leidse spoorwegstation in december 1944 leidde tot talloze slachtoffers. De aanval had als bedoeling de door de Duitse bezetter per spoor aangevoerde V-1 en V-2 raketten, die in de bossen van Wassenaar op Engelse steden werden afgeschoten, te vernietigen.

Om je kennis van het mooie Leiden te vergroten vind je in de vragenlijst, die voor je puzzeltocht nodig is, diverse aspecten van bovengenoemde gebeurtenissen terug. We wensen je veel puzzelplezier toe!

Route

Aalmarkt - Lange Mare - Lange Sint Agnietenstraat - Oude Singel - Lammermarkt - Steenstraat - Morsstraat - Rapenburg - Groenhazengracht - Pieterskerkhof - Steenschuur - Middelstegracht - Haarlemmerstraat - Hooglandse Kerkgracht - Nieuwstraat - Breestraat - Aalmarkt.

Afstand
6 km
Hoogtepunten

Molen "De Valk", Museum Volkenkunde, Morspoort, Sieboldhuis, Hortus Botanicus, Rijksmuseum van Oudheden, Pieterskerk, Sint Annahofje, Zijlpoort, American Pilgrim Museum, De Burcht, Rijksmuseum "Boerhaave", Lakenhal.

Nadere informatie
  • In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 6,5 km worden 34 multiple choice vragen gesteld over verschillende historische bezienswaardigheden die je op je route door Leiden zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid of attractie daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij de VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
     
  • Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
     
  • In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 18 t/m 34 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
     
  • De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst;
     
  • Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
     
  • Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.

Geef je mening over deze puzzeltocht

Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!

Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?

We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!

Reacties

Door E.van Broekhoven (niet gecontroleerd) op 15 augustus 2019 - 09:48

Permalink

De start bij de molen was zo gevonden, maar vandaar was het googlemaps die ons de goede kant op moest wijzen naar het volgende punt, nadat we al een kwartier een rondje gelopen hadden. Het vervolg van de route was wel duidelijk.
De pomp van vraag 19 hebben we niet gevonden.
Verder verkeken we ons erg op de tijd die nodig was voor de puzzeltocht. We hadden hier de hele dag voor in moeten plannen. We hebben hem dan ook niet af kunnen maken. Het is niet ons ding om navraag te gaan doen (dus misten we de antwoorden die niet op borden was terug te vinden) en er was geen tijd om alles te bezoeken. Ik en twee kinderen zijn van 13.30-17.30 uur bezig geweest. (incl. snelbezoek molen en rijksmuseum van oudheden)
We hebben wel veel mooie plekken van Leiden gezien met interessante weetjes daarbij. Daar ging het om. Leuke middag gehad!

Door PuzzeltochtOnline op 16 augustus 2019 - 21:54

Permalink

Beste meneer/mevrouw van Broekhoven,

Dank voor uw uitgebreide reactie! Uw opmerkingen over de wandelpuzzeltocht door Leiden zijn voor ons zeer waardevol! We zullen deze zo goed als mogelijk verwerken in de eerstvolgende nieuwe versie van deze puzzeltocht! Fijn om te vernemen dat u en de kinderen een leuke en interessante dag in Leiden hebben gehad!

Met vriendelijke groet,
Belduna

Door Renee de Korte (niet gecontroleerd) op 13 mei 2021 - 17:02

Permalink

We hadden vandaag besloten deze wandelpuzzeltocht te doen, ik had al eens eerder een autopuzzeltocht gedaan van jullie, wat ik toen erg leuk vond.. het was erg leuk en we zijn langs prachtige plekjes gekomen. We konden niks echt bezoeken ivm Covid, maar dat mocht de pret niet drukken. De afstand was wel echt meer dan 6 km en bij de waterpomp was niet te vinden uit welk jaar hij kwam, dit hebben we via google moeten opzoeken. ,zoals nog meer dingen, het was zeker erg leuk en weer was heerlijk. We hebben mooie foto’s gemaakt en genoten . Tot een volgende tocht gr Renee de Korte

Reactie toevoegen