
Langs borgen en wierden
De naam Ommelanden zal niet iedereen direct verbinden met de provincie Groningen, maar ze wordt niettemin al eeuwen lang gebruikt om haar zes gebiedsdelen - Westerkwartier, Hunsingo, Fivelingo, Gorecht, Oldambt en Westerwolde - te onderscheiden van de provinciehoofdstad Groningen. De naam is teruggevonden in middeleeuwse akten uit 1338 en 1386. De inwoners beschouwden zich, reeds vóór de verovering van de stad Groningen door Prins Maurits in 1597, een onderdeel van de gezamenlijke Friese kustgewesten. De Ommelanden werden toentertijd Klein-Friesland genoemd. Dit laat zich in de kleuren van de regionale wit-azuur gebaande vlag herkennen: In tegenstelling tot haar Friese tegenhangers wordt deze vlag niet met pompeblêden getooid maar met heraldische rode harten.
Indringers
In vele eeuwen zijn de Ommelanden een belangrijke graanproducent en turfleverancier geweest, waardoor de welvaart er toenam. En welvaart trekt invallers aan: Duitse keizers, bisschoppen uit Utrecht, Munster, Osnabrück en ook Spaanse Habsburgers hebben getracht de hegemonie in het Groningerland te verwerven. De trotse bevolking blijkt uitermate gesteld op haar zelfstandigheid, waardoor indringers uiteindelijk het veld moeten ruimen. Dat de tijden vaak roerig zijn geweest valt te concluderen uit de vele borgen (kastelen) en versterkte huizen, die in die dagen gebouwd worden. Wij tellen er sowieso al 28, waarvan het merendeel de tand des tijds niet heeft doorstaan. Vier adellijke huizen zijn nog te bezichtigen:
- Fraeylemaborg in Slochteren
- Hamsterborg in Den Ham
- Menkemaborg in Uithuizen
- Nienoord in Leek
Wierden
In het noorden en oosten grenzend aan de Waddenzee en de Dollard zijn de Ommelanden bij stormen kwetsbaar en vooral in de middeleeuwen. Om have en goed, of zelfs een dorpje met de kerk, tegen waterschade te beschermen werpen de bewoners in de 12e en 13e eeuw onder de deskundige leiding van kloosterlingen metershoge wierden (terpen) met klei op. Deze kunstmatige ophogingen zijn nog overal terug te vinden en dus een bezoek waard. Voorbeelden zijn: Ezinge, Niehove, Warffum, Godlinze en Garnwerd.
Graanschuur van Nederland
Door de groeiende bevolking in Nederland en in de buurlanden vieren zowel de vraag naar graan als de geldelijke opbrengsten hoogtij. In de tweede helft van de 19e eeuw gaat het de boeren zo goed dat zij zich kunnen permitteren hun hofsteden en tuinen tot ware lusthoven om te toveren. Sommigen noemen zich trots “herenboeren”. Echter, onvoldoende aandacht en waardering voor de minderbedeelde buren leidt tot de snelle opkomst van mondige actiepartijen, zoals bijvoorbeeld is gebeurd in Finsterwolde.
Strokarton
Het is omstreeks 1860 dat boeren in coöperatief verband het initiatief nemen om het met graan verdiende geld te investeren in nieuwe activiteiten. Ze zien goede kansen voor de verwerking van stro in strokarton als verpakkingsmateriaal, waarnaar internationaal - voornamelijk Groot-Brittannië en Duitsland - veel vraag is. Aan het begin van de twintigste eeuw worden meer dan twintig strokartonfabrieken opgericht in de provincie Groningen, waarvan negen in Oude Pekela. Ze liggen aan kanalen, waardoor water en turf binnen handbereik zijn. De verwerking van stro is een nieuwe impuls voor verbetering van de levensstandaard van de Ommelander bevolking.
Aardolie en aardgas
In 1943 wordt door de Bataafse Petroleum Maatschappij een olieveld bij Schoonebeek ontdekt. Na de Tweede Wereldoorlog besluiten Shell en Esso gezamenlijk te investeren in een nieuw bedrijf voor de opsporing en winning van de stroperige aardolie: de Nederlandse Aardolie Maatschappij, kortweg de NAM, die op 19 september 1947 wordt opgericht. Na tientallen jaren productie zijn in 1996 de oliebronnen de uitputting nabij. Momenteel wordt onderzocht of de winning in Schoonebeek door middel van moderne methoden, zoals stoominjectie, gestimuleerd kan worden.
In 1948 vindt de NAM in Coevorden voor het eerst aardgas. In 1951 worden dan ook de eerste huizen in Nederland aangesloten op het aardgas. In 1959 boort de NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan. Dit veld behoort tot één van de grootste ter wereld met een produceerbare voorraad van circa 2.800 miljard kubieke meter aardgas. De vondst bij Slochteren leidt tot grote steun van de overheid om dit aardgas te gaan gebruiken in geheel Nederland. Daarmee is de energietransitie van kolen naar aardgas in gang gezet. Ook andere Europese landen verwarmen zich met Gronings aardgas. Bodemdaling en aardbevingen in de regio zijn inmiddels een bron van toenemende zorg geworden, waardoor het productieniveau afgebouwd wordt. Van enige afstand zijn de imposante installaties bij Slochteren nog steeds te bewonderen.
Leek - Midwolde - Niehove - Houwerzijl - Zoutkamp - Leens - Hornhuizen - Pieterburen - Eenrum - Ezinge - Feerwerd - Garnwerd - Winsum - Onderdendam - Stitswerd - Doodstil - Uithuizen - Uithuizermeeden - Spijk - Appingedam - Delfzijl - Termunterzijl - Slochteren - Leek
Leek: Landgoed Nienoord, Zoutkamp: Gekleurde huisjes, Leens: Borg Verhildersum, Pieterburen: Zeehondencentrum, Winsum: Historisch dorpsgezicht, Uithuizen: Menkemaborg, Spijk: Wierdedorp, Appingedam: Historisch centrum, Slochteren: Fraeylemaborg
- In deze autopuzzeltocht worden 32 multiple choice vragen gesteld over allerlei interessante bezienswaardigheden die je op je route door de de provincie Groningen zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij het VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
- Het is niet noodzakelijk om deze puzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
- In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 17 t/m 32 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze puzzeltocht (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
- Gezien de vele interessante bezienswaardigheden die je tijdens de autopuzzeltocht tegenkomt, verdient het aanbeveling om je tocht over meerdere dagen te spreiden;
- De tocht kan het beste in de periode half april - half mei worden gemaakt. De kans dat de bollenvelden op hun mooist staan, is dan het grootst;
- Bij het beantwoorden van de vragen dien je altijd eerst je auto te parkeren en vervolgens naar de bezienswaardigheid of attractie toe te wandelen. Bijkomend voordeel is dat je op deze wijze een stad of dorp veel beter leert kennen:
- Tijdens het rijden van deze puzzeltocht kun je te maken krijgen met tijdelijke wegafsluitingen. Om weer snel op de beschreven route te komen, raden we je aan om gebruik te maken van je navigatiesysteem.
- Let tijdens de autopuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
- Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze autopuzzeltocht terug te vinden.
Geef je mening over deze puzzeltocht
Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!
Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?
We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!
Reacties
Antwoord Belduna
Beste mevrouw Linders,
Dank voor uw bericht! Wat vervelend om te vernemen dat uw vraag nog niet is beantwoord. Kunt u deze nogmaals aan ons mailen via info@puzzeltochtonline.nl dan zullen wij deze z.s.m. beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Belduna
we willen graag beginnen maar wachten al een tijd op het antwoord. Duurt te lang. plezier gaat er van af.