Familie Duinen

De familie Duinen, een fascinerende familiekroniek uit Katwijk

 

door Adri van Beelen

In 1922 wordt de achtjarige Willem Duinen uit Katwijk wees. Zijn vader is al eerder op zee omgekomen, zijn moeder sterft in het kraambed. Samen met broertjes en zusjes komt Willem in het weeshuis aan de Voorstraat.

Zo begint de familiekroniek Duinen, die de lezer meeneemt door de afgelopen eeuw tot aan de nieuwjaarsnacht op de drempel van het nieuwe millennium. De lotgevallen van de Duinens worden geplaatst tegen de achtergrond van het wereldgebeuren. Alles komt voorbij: de crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw, de roerige jaren zestig en zeventig, de zakelijke jaren tachtig en negentig.

Het verhaal is intrigerend en wie eenmaal in Duinen leest, kan het boek maar met moeite wegleggen. Het is een boek dat geschreven is met vaart en leest als een trein. De lezer zal veel van vroeger herkennen, vooral de wat oudere lezer. De schoentjes in de gang van de tv- kijkende kinderen in de jaren vijftig, de bevroren zee in 1963, de perikelen rond het Mallegat in de jaren zeventig, zomaar wat gebeurtenissen die de revue passeren in Duinen. Daarbij komen zeker nostalgische gevoelens bovendrijven, waardoor Duinen, ondanks de dramatische momenten die erin zitten, in hoofdzaak als een feelgood-boek gezien kan worden. Een boek dat niet alleen interessant is voor de Katwijkers zelf, maar zeker ook voor mensen daarbuiten.

De familie Duinen verscheen eerder in feuilletonvorm in De Katwijksche Post. Adri van Beelen (Leiden, 1959) groeide op in Katwijk. Hij was eerst verpleegkundige en ging daarna de journalistiek in. Momenteel werkt hij als freelance journalist en auteur van fictie. Hij schreef drie romans: Celeste (2012), Verborgen (2013) en De Vrouwenverzamelaar (2015). Van Beelen is ook actief voor de (lokale) televisie en radio.

Familie Duinen,
Primavera Pers,
Paperback, 2017,
Aantal pagina's: 160,
ISBN 978-90-5997-252-0,
Prijs: € 7,50,
Te bestellen bij: Primavera Pers

 

Klik hier om terug te gaan naar de fietspuzzeltocht Katwijk