Ameland
Waddeneiland van rust en ruimte
Volop genieten van rust, ruimte, zee en strand tezamen met een vleugje historie? Het mooie Friese Waddeneiland Ameland biedt het je allemaal!
Volop genieten van rust, ruimte, zee en strand tezamen met een vleugje historie? Het mooie Friese Waddeneiland Ameland biedt het je allemaal!
Enkele kilometers over de grens bij Oldenzaal ligt in het zuiden van het landelijke Graafschap Bentheim het kleine toeristenstadje Bentheim (15.000 inwoners).
De dramatische reis van het Hollandse schip "Batavia" in de Gouden Eeuw heeft vier eeuwen later, in onze tijd, nog nauwelijks aan drama ingeboet.
Welkom op Borkum, het meest westelijke van de zeven bewoonde en de vijf onbewoonde Oost-Friese Waddeneilanden en zandplaten in de Noordzee. Deze eilanden liggen vlak voor de kust van het vasteland, zeg maar tussen de mondingen van de Eemsrivier en de Jade.
In het zuidoosten van de provincie Groningen ligt een boeiend stuk historie op je bezoek te wachten: de vesting Bourtange.
Het vestingstadje Brielle/Den Briel ligt strategisch gelegen op het eiland Voorne-Putten dichtbij het punt waar de rivier de Maas uitmondt in de Noordzee.
Even ten noordwesten van Alkmaar bevindt zich in het dorp Broek op Langedijk het museum “Broeker Veiling”.
Brugge, de fraaie historische hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen, heeft sinds haar bescheiden begin als aanlegplaats voor schepen in de 9e eeuw vele stormen moeten doorstaan.
Halverwege de steden Münster en Dortmund, ligt in het lieflijke Münsterland op een steenworp afstand van het plaatsje Lüdinghausen, de imposante waterburcht “Vischering”.
Wil je je kinderen of kleinkinderen eens een leuke en leerzame dag bieden? Breng dan eens een bezoekje aan de indrukwekkende Deltawerken in de provincies Zuid-Holland en Zeeland!
In het noordoostelijk deel van de regio Twente in de provincie Overijssel ligt een streek, die wordt doorsneden door het kronkelende riviertje de Dinkel. De belangrijkste stadjes in deze rustige en idyllische omgeving zijn Denekamp, Ootmarsum en Weerselo.
Aan de noordrand van de Veluwe, op het punt waar het Veluwemeer en het Drontermeer elkaar ontmoeten, bevindt zich het fraaie middeleeuwse vestingstadje Elburg.
In het Gelderse Oosterbeek, enkele kilometers ten westen van Arnhem bevindt zich in een voormalig herenhuis, het Airborne Museum "Hartenstein".
De eerste vermelding van het stadje Heusden dateert uit het jaar 722, als Hunsata Super fluvium Mosam. In 839 zou de plaats door de Noormannen verwoest zijn.
Op een steenworp afstand van de Duitse grens bevindt zich in het Gelderse ’s-Heerenberg (gemeente Montferland) de fraaie waterburcht: Huis Bergh.
Op de kruising van de N225 (Zeist - Rhenen) en de N227 (Amersfoort - Wijk bij Duurstede) ligt het dorp Doorn, sinds 2006 behorend tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een bijzonder aantrekkelijk gebied in het hart van Nederland.
In het zuidoosten van Zeeuws-Vlaanderen, dicht tegen de Belgische grens, ligt het oude vestingstadje Hulst.
Tussen de zuidelijke uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug en de brede uiterwaarden van de Nederrijn vinden we het fraaie dorp Amerongen met haar zeer goed onderhouden statige kasteel.
Op een kleine 10 kilometer afstand ten zuiden van Zaltbommel ligt, bij het dorpje Ammerzoden, in de Bommelerwaard de fraaie waterburcht Ammersoyen. Het is één van de best bewaarde kastelen van Nederland uit het begin van de 14e eeuw.
Op een afstand van slechts 4 kilometer over de Duitse grens, bij Gendringen in de Gelderse Achterhoek, ligt het machtige kasteel Anholt: een plek waar het meer dan goed toeven is voor liefhebbers van cultuur-historisch erfgoed én natuur!
In de nabijheid van het Utrechtse dorpje Haarzuilens ligt het sprookjesachtige kasteel "De Haar": een monumentaal buitenhuis te midden van een uitgestrekt landgoed.
Achter de brede duinenrij van het dorp Wassenaar ligt, in het groene en vlakke polderlandschap bij Voorschoten, een romantisch buitenhuis.
In de 16e en 17e eeuw woeden in landen zoals Duitsland, Hongarije, Bohemen en de door Spaanse Habsburgers beheerste Nederlanden uitputtende godsdienstoorlogen. Voor tallozen leiden deze oorlogen tot verlies van leven, have en goed.
Al sinds 1950 wordt het bloemenpark "Keukenhof" in Lisse - vanaf half maart tot eind mei – door talloze mensen uit de hele wereld bezocht.
Een schitterend, nog onontdekt deel van Nederland is het achterland van Salland, waar glooiende landschappen en lieflijke bossen vechten om aandacht.
Op 25 kilometer afstand van het Groningse Bad Nieuweschans ligt, net over de grens in Duitsland, de historische plaats Leer. Deze Oostfriese handels- en havenstad werd gebouwd op het kruispunt van de rivieren Leda en Ems (Eems).
Dertig kilometer ten zuiden van de Duitse stad Aken ligt, diep verscholen in het natuurgebied "De Eifel", het schilderachtige vakwerkplaatsje Monschau.
Al op enige afstand zichtbaar, steekt de massieve waterburcht Muiderslot, dicht bij het vestingstadje Muiden, fier haar muren en torens boven de horizon uit.
De meeste dagjesmensen die een kijkje komen nemen in Vaals en omstreken, hebben ooit op school geleerd dat de grenzen van Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten op de Vaalserberg, het hoogste en zuidelijkste punt van Nederland.
Niet ver van de zee, op de voormalige gemeentegrens van Noordwijk en Noordwijkerhout, wijst een houten bord langs de Gooweg de toegang aan tot het 38 hectaren grote “Nieuw Leeuwenhorst”.
Even ten zuiden van de fraaie zilverstad Schoonhoven bevindt zich aan de andere kant van de rivier de Lek in de Alblasserwaard: Ooievaarsdorp "Het Liesvelt”.
Zo’n 100 jaar geleden gaat de Nederlandse historicus F.A. Hoefer op dienstreis naar Scandinavië met de taak daar een nieuw type museum te bezoeken en te beoordelen.
Op enkele kilometers ten noordoosten van Emmeloord bevindt zich, vlakbij het dorpje Luttelgeest, aan de Oosterringweg 34 een reusachtig kassencomplex met de naam: Orchideeën Hoeve.
Aan de voet van de Hooglandse kerk in Leiden bevindt zich - hoek Nieuwstraat en Beschuitsteeg - het oudste woonhuis van de stad.
Lang voordat de Romeinen zich in het begin van onze jaartelling ten zuiden van de Rijn vestigden, onderging de landkaart van noordelijk Nederland, als gevolg van catastrofale stormvloeden en grote overstromingen, grondige wijzigingen.
Begin 13e eeuw wordt aan de monding van het riviertje de Zevender, in de Lopikerwaard, een kasteel gebouwd. Rondom het kasteel ontwikkelt zich een nederzetting, die in 1247 "Schoonhoven" wordt genoemd.
Op een steenworp afstand van de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem ligt het fraaie dijkdorp Spaarndam.
Ruim 1.000 jaar geleden, in het jaar 964, krijgt de vrome ridder en graaf Ansfried van Teysterbant met zijn echtgenote Hilsondis van Strijen van de Rooms-Duitse keizer Otto I voor trouwe diensten het Maasgouw (Casallum) grondgebied ten geschenke.
Waar de Nederrijn de Lek ontmoet, de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal zich bij deze trotse waterwegen voegen, daar ligt het nu 24.000 inwoners tellende historische stadje Wijk bij Duurstede, verenigd met de dorpen Cothen en Langbroek.
In het verre verleden bestond het Zeeuwse Schouwen-Duiveland uit vier afzonderlijke eilandjes: Bommenede, Dreischor, Duiveland en Schouwen. In de loop der tijden verbindt het door de Maas en de Schelde aangevoerde slib deze gronden tot één geheel.