Toeristische tips

Batavia

Nederland / Flevoland

Een maritieme tragedie in 1629

De dramatische reis van het Hollandse schip "Batavia" in de Gouden Eeuw heeft vier eeuwen later, in onze tijd, nog nauwelijks aan drama ingeboet.

Borkum

Duitsland / Niedersachsen

Wind, water en welzijn

Welkom op Borkum, het meest westelijke van de zeven bewoonde en de vijf onbewoonde Oost-Friese Waddeneilanden en zandplaten in de Noordzee. Deze eilanden liggen vlak voor de kust van het vasteland, zeg maar tussen de mondingen van de Eemsrivier en de Jade.

Brielle

Nederland / Zuid-Holland

In Naam van Oranje!

Het vestingstadje Brielle/Den Briel ligt strategisch gelegen op het eiland Voorne-Putten dichtbij het punt waar de rivier de Maas uitmondt in de Noordzee.

Brugge

België / West-Vlaanderen

Middeleeuwse lakenstad

Brugge, de fraaie historische hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen, heeft sinds haar bescheiden begin als aanlegplaats voor schepen in de 9e eeuw vele stormen moeten doorstaan.

Buren

Nederland / Gelderland

Oranjestad in de Neder-Betuwe

Omgeven door haar historische stadsgracht en vestingwerken, haar enige nog bestaande stadspoort en de korenmolen ‘De Prins van Oranje’, geniet het Gelderse stadje Buren - strategisch gelegen tussen de rivieren

Dinkelland

Nederland / Overijssel

Heerlijk onthaasten in Twente

In het noordoostelijk deel van de regio Twente in de provincie Overijssel ligt een streek, die wordt doorsneden door het kronkelende riviertje de Dinkel. De belangrijkste stadjes in deze rustige en idyllische omgeving zijn Denekamp, Ootmarsum en Weerselo.

Elburg

Nederland / Gelderland

Uniek vestingstadje op de Veluwe

Aan de noordrand van de Veluwe, op het punt waar het Veluwemeer en het Drontermeer elkaar ontmoeten, bevindt zich het fraaie middeleeuwse vestingstadje Elburg.

Heusden

Nederland / Noord-Brabant

Vesting aan de Maas

De eerste vermelding van het stadje Heusden dateert uit het jaar 722, als Hunsata Super fluvium Mosam. In 839 zou de plaats door de Noormannen verwoest zijn.

Huis Doorn

Nederland / Utrecht

Keizerlijk ballingsoord

Op de kruising van de N225 (Zeist - Rhenen) en de N227 (Amersfoort - Wijk bij Duurstede) ligt het dorp Doorn, sinds 2006 behorend tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een bijzonder aantrekkelijk gebied in het hart van Nederland.

Kasteel Ammersoyen

Nederland / Gelderland

Kasteel in de Bommelerwaard

Op een kleine 10 kilometer afstand ten zuiden van Zaltbommel ligt, bij het dorpje Ammerzoden, in de Bommelerwaard de fraaie waterburcht Ammersoyen. Het is één van de best bewaarde kastelen van Nederland uit het begin van de 14e eeuw.

Kasteel Anholt

Duitsland / Nordrhein-Westfalen

Imposante burcht vlak over de grens

Op een afstand van slechts 4 kilometer over de Duitse grens, bij Gendringen in de Gelderse Achterhoek, ligt het machtige kasteel Anholt: een plek waar het meer dan goed toeven is voor liefhebbers van cultuur-historisch erfgoed én natuur!

Kasteel Groeneveld

Nederland / Utrecht

Buitenplaats voor mens en natuur

In de 16e en 17e eeuw woeden in landen zoals Duitsland, Hongarije, Bohemen en de door Spaanse Habsburgers beheerste Nederlanden uitputtende godsdienstoorlogen. Voor tallozen leiden deze oorlogen tot verlies van leven, have en goed.

Leer

Duitsland / Niedersachsen

Oost-Friese handelsstad

Op 25 kilometer afstand van het Groningse Bad Nieuweschans ligt, net over de grens in Duitsland, de historische plaats Leer. Deze Oostfriese handels- en havenstad werd gebouwd op het kruispunt van de rivieren Leda en Ems (Eems).

Monschau

Duitsland / Nordrhein-Westfalen

Parel van de Duitse Eifel

Dertig kilometer ten zuiden van de Duitse stad Aken ligt, diep verscholen in het natuurgebied "De Eifel", het schilderachtige vakwerkplaatsje Monschau.

Muiderslot

Nederland / Noord-Holland

Bekendste kasteel van Nederland

Al op enige afstand zichtbaar, steekt de massieve waterburcht Muiderslot, dicht bij het vestingstadje Muiden, fier haar muren en torens boven de horizon uit.

Neutraal Moresnet

België / Liège

Een voormalig betwist gebied

De meeste dagjesmensen die een kijkje komen nemen in Vaals en omstreken, hebben ooit op school geleerd dat de grenzen van Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten op de Vaalserberg, het hoogste en zuidelijkste punt van Nederland.

Schokland

Nederland / Flevoland

Voormalig eiland in de polder

Lang voordat de Romeinen zich in het begin van onze jaartelling ten zuiden van de Rijn vestigden, onderging de landkaart van noordelijk Nederland, als gevolg van catastrofale stormvloeden en grote overstromingen, grondige wijzigingen.

Schoonhoven

Nederland / Zuid-Holland

Zilverstad van Nederland

Begin 13e eeuw wordt aan de monding van het riviertje de Zevender, in de Lopikerwaard, een kasteel gebouwd. Rondom het kasteel ontwikkelt zich een nederzetting, die in 1247 "Schoonhoven" wordt genoemd.

Thorn

Nederland / Limburg

Het witte stadje

Ruim 1.000 jaar geleden, in het jaar 964, krijgt de vrome ridder en graaf Ansfried van Teysterbant met zijn echtgenote Hilsondis van Strijen van de Rooms-Duitse keizer Otto I voor trouwe diensten het Maasgouw (Casallum) grondgebied ten geschenke.

Wijk bij Duurstede

Nederland / Utrecht

Stad geplunderd door Noormannen

Waar de Nederrijn de Lek ontmoet, de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal zich bij deze trotse waterwegen voegen, daar ligt het nu 24.000 inwoners tellende historische stadje Wijk bij Duurstede, verenigd met de dorpen Cothen en Langbroek.

Zierikzee

Nederland / Zeeland

Levendige stad aan Oosterschelde

In het verre verleden bestond het Zeeuwse Schouwen-Duiveland uit vier afzonderlijke eilandjes: Bommenede, Dreischor, Duiveland en Schouwen. In de loop der tijden verbindt het door de Maas en de Schelde aangevoerde slib deze gronden tot één geheel.