Toeristisch bordspel (in testfase)

Bordspeldoos Ontdek Nederland Prototype

Ontdek de schilderachtigste plekjes van Nederland vanuit je huiskamer!

5 januari 2022 - Als enthousiast ontwikkelaar van puzzeltochten in Nederland bezoek ik regelmatig onze prachtige historische steden, plaatsen en regio’s.

Gewapend met fotocamera, routekaart en notitieboekje geniet ik elke keer weer opnieuw van de vele prachtige bezienswaardigheden en interessante musea die ik onderweg tegenkom. Om nog maar te zwijgen over de vele verborgen pareltjes die ik pas leerde kennen nadat ik deze toevallig tijdens mijn voorbereidingen voor een nieuwe puzzeltocht op het internet tegenkwam. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan de middeleeuwse ruïne Batenburg bij Wijchen in het Land van Maas en Waal (afbeelding links), het voormalige Waterschapshuis in Onderdendam in de provincie Groningen (afbeelding midden) en het pittoreske Ransdorp even ten noorden van Amsterdam (afbeelding rechts).
 

Drie schilderachtige plekjes in Nederland

 

Het plezier dat ik hieraan beleef, probeer ik zo goed mogelijk over te brengen op iedereen die geïnteresseerd is in mijn puzzeltochten, zowel jong als oud. Primair doel van mijn puzzeltochten is om deze groep recreanten niet alleen te attenderen op de bekende maar ook op de minder bekende bezienswaardigheden in Nederland. Secundair doel is om hen spelenderwijs kennis te laten maken met onze rijke vaderlandse geschiedenis.

Voorbeeld puzzeltochten van Belduna

De coronapandemie gooit roet in het eten

Helaas zorgt de huidige coronapandemie ervoor dat ik sinds maart 2020 de ontwikkeling van nieuwe puzzeltochten tijdelijk op een laag pitje heb moeten zetten. Om de verspreiding van dit vreselijke virus tegen te gaan, vraagt de overheid ons om zoveel mogelijk thuis te blijven. Als gevolg van deze nieuwe realiteit ben ik op zoek gegaan naar een alternatief voor mijn puzzeltochten. Deze vond ik uiteindelijk door twee hobby’s van mij te combineren, namelijk: het fotograferen van schilderachtige plekjes in Nederland (en daarbuiten) én het spelen van bordspellen. Dit bracht mij uiteindelijk op het idee om zelf een bordspel te ontwikkelen. Een bordspel dat volledig in het teken staat van de mooiste plekjes van Nederland en – met uitzondering van de spelregels - volledig taalonafhankelijk is. Op deze wijze kunnen ook buitenlanders, die onze taal niet machtig zijn, volop kennis maken met onze 12 unieke provincies.

Ontwikkeling van een toeristisch bordspel

Na maanden van ontwerpen en veelvuldig bijschaven, en mede dankzij de hulp van Hans Imanse die het ontwerp van alle icoontjes voor zijn rekening nam, is mijn bordspel, genaamd: "Ontdek Nederland" nu bijna gereed voor de testfase!

Helaas is het vanwege de coronapandemie op dit moment niet mogelijk om mijn bordspel fysiek met andere spelers te testen. Gelukkig biedt een internationale website voor bordspellen mij hiervoor de benodigde oplossing: Deze website beschikt over een portaal waarin spelontwerpers hun eigen bordspellen virtueel kunnen testen, verbeteren en uiteindelijk in definitieve vorm met iedereen kunnen spelen.

Door gebruik te maken van deze digitale dienst ben ik in staat om iedereen die geïnteresseerd is in mijn bordspel een uitnodiging te sturen om samen met mij - geheel gratis - “Ontdek Nederland” te testen c.q. te spelen.

Speelbord Ontdek Nederland (prototype)
Speelbord (prototype) met fragment spelverloop bij 4 spelers

Korte uitleg van het bordspel "Ontdek Nederland"

In het bordspel “Ontdek Nederland” kruipen 2 tot 4 spelers in de huid van nieuwsgierige toeristen die verschillende boeiende dagexcursies maken langs de mooiste bezienswaardigheden van ons land. Hoe hoger het gekozen moeilijkheidsniveau dat de spelers aan het begin van het spel met elkaar afspreken (starter, gevorderde, master, expert), hoe uitdagender de reis van hun toeristen gaat worden!

Onderweg door Nederland maken zij tevens kennis met traditionele producten en symbolen, die reeds vele eeuwen terug synoniem zijn geworden voor ons land, zoals: de tulp, de kaas, de klomp en de windmolen.

De speler die als eerste het benodigde aantal toeristische bestemmingskaarten verzilvert én daarbij de meeste overwinningspunten weet te behalen, wint het spel!

"Ontdek Nederland" heeft een speelduur van ca. 90 minuten en kan worden gespeeld vanaf een leeftijd van ongeveer 10 jaar.
 

Voorzijde spelregelboek Ontdek Nederland

Welke bezienswaardigheden zijn in het bordspel opgenomen?

Het is uiteraard onmogelijk om alle hoogtepunten van Nederland in één spel op te nemen. Ik heb dan ook een keuze gemaakt uit 126 bekende én minder bekende bezienswaardigheden die over het hele land verspreid zijn. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, kan ik verklappen dat de volgende twaalf schilderachtige plekken in de basisversie van “Ontdek Nederland” zijn opgenomen:

 • De bontgekleurde vissershuisjes van Zoutkamp (Gr)
 • De vuurtoren nabij Hollum op Ameland (Fr)
 • Het koloniekerkje van Wilhelminaoord (Dr)
 • Watermolen “Den Haller” nabij Diepenheim (Ov)
 • Huis Bergh te 's-Heerenberg (Gld)
 • De pyramide van Austerlitz, gemeente Woudenberg (Ut)
 • Het Enserkerkje op Schokland (Fl)
 • De Waag en Speeltoren te Monnickendam (NH)
 • De Witte Kerk aan de Boulevard te Katwijk aan Zee (ZH)
 • De Gentsepoort met Reynaertmonument te Hulst (Zld)
 • Het pittoreske haventje van Heusden (NB)
 • Kasteel Hoensbroek nabij Heerlen (Lb)

Wanneer is het bordspel verkrijgbaar?

Momenteel ben ik bezig met de testfase van mijn bordspel. Dit essentiële onderdeel binnen het ontwikkelproces zal - naar verwachting - enkele maanden gaan duren. Mocht het eindresultaat van de testfase bevredigend zijn én er tevens voldoende belangstelling zijn in de aanschaf van mijn bordspel dan verwacht ik dit in de loop van 2022 uit te kunnen brengen.

Reactie toevoegen