Kasteel Anholt

Kasteel Anholt

Imposante burcht vlak over de grens

Op een afstand van slechts 4 kilometer over de Duitse grens, bij Gendringen in de Gelderse Achterhoek, ligt het machtige kasteel Anholt: een plek waar het meer dan goed toeven is voor liefhebbers van cultuur-historisch erfgoed én natuur!

Het kasteel, in het uiterste westen van het Münsterland, is een waterburcht die fraai gelegen is op de rechteroever van de Oude IJssel (hier Issel genoemd).

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds eigendom van nazaten van de vorsten von Salm en von Salm-Salm.

Recente geschiedenis van kasteel Anholt

Aan het eind van de 2e Wereldoorlog, in het voorjaar van 1945, heeft het kasteel zwaar te lijden gehad van zware geallieerde luchtbombardementen. Het resultaat hiervan was dat bijna 70 procent van het kasteel in puin lag!

In de jaren ‘50 werd de waterburcht, met behulp van familiekapitaal, weer geheel in oude staat hersteld. Sinds 1966 is hierin het museum “Wasserburg Anholt” gevestigd. Dit museum toont de bezoeker een kijkje in het dagelijkse leven van de kasteelbewoners. Daarnaast beschikt het ook over een grote privé-collectie aan schilderijen, waaronder enkele werken van Rembrandt van Rijn en Jan van Goyen.

In de periode 1962-1995 werden de tuinen liefdevol gerestaureerd. Een gedeelte van de tuin ontving de naam “Anholter Schweiz”, oftewel “Anholter Zwitserland”. De reden hiervan is dat de tuinaanleg sterk doet denken aan de omgeving rondom het Zwitserse Vierwoudstedenmeer.

In het park zijn eveneens een kleurrijke bloemenweide, een watertuin en een spannend doolhof te bewonderen.

Restaurant

Wie, na een stevige wandeling door het uitgestrekte park, weer even rustig op adem wil komen, kan gebruik maken van het gezellige restaurant in een zijvleugel van kasteel Anholt. Bij mooi weer is een verblijf op het buitenterras, dat aangelegd is op een houten steiger boven de brede slotgracht, echt een aanrader. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht op een deel van de prachtig aangelegde kasteeltuinen!

Website: Schloss Anholt

Reactie toevoegen