Burcht Vischering

Vuschering - Burcht in Lüdinghausen

Een cirkelvormige waterburcht

Halverwege de steden Münster en Dortmund, ligt in het lieflijke Münsterland op een steenworp afstand van het plaatsje Lüdinghausen, de imposante waterburcht “Vischering”.

Korte geschiedenis

Deze cirkelvormige vesting werd in het jaar 1271 gebouwd door Gerhard von der Mark, bisschop van Münster. In 1309 kwam de robuuste burcht in het bezit van het Westfaalse geslacht Droste zu Vischering. Deze adellijke familie is tot op de dag van vandaag nog steeds eigenaar van dit machtige slot!

In 1521 werd de burcht door een felle uitslaande brand bijna geheel verwoest. Het duurde tot 1580 voordat deze, in renaissancestijl, volledig was herbouwd. Een eeuw later, in 1690, vertrok de familie Droste zu Vischering naar slot Darfeld, 50 kilometer ten oosten van het bekende Nederlandse vestingstadje Groenlo. Voor het onderhoud en beheer van de inmiddels leegstaande burcht stelden zij diverse rentmeesters aan.

In november 1944 werd de waterburcht, als gevolg van een geallieerd bombardement, opnieuw zwaar beschadigd. In minder dan 10 jaar tijd kon de unieke burcht weer in haar oude staat worden teruggebracht.

Sinds 1986 staat burcht Vischering op de Duitse monumentenlijst. Tegenwoordig is het één van de oudste en best bewaard gebleven vestingen van het Münsterland.

Münsterlandmuseum

In het hoofdgebouw bevindt zich het Münsterlandmuseum. In dit museum worden regelmatig cultuur-historische en volkenkundige exposities gehouden. Verder heeft men speciaal voor kinderen een aantrekkelijk programma ontwikkeld dat hen in staat stelt om alles te weten te komen over het leven in een middeleeuwse burcht.

Een hapje en drankje in de vroegere paardenstallen

Ben je echter toe aan een heerlijke versnapering? Ga dan eens langs bij het gemoedelijke café “Reitstall” dat gevestigd is in de vroegere paardenstallen van de burcht. Naast het serveren van smakelijke gerechten, bakt men in de weekeinden ook nog eens overheerlijke broodjes in de naastgelegen steenoven!

Meer informatie

Reactie toevoegen