Monschau

Monschau - Markt

Parel van de Duitse Eifel

Dertig kilometer ten zuiden van de Duitse stad Aken ligt, diep verscholen in het natuurgebied "De Eifel", het schilderachtige vakwerkplaatsje Monschau.

Vanwege haar unieke ligging in een smalle kloof van het riviertje de Rur is dit zeer bezienswaardige plaatsje voor vele toeristen een geliefd dagje uit. Naast de vele restaurants en cafés zijn er in Monschau diverse winkeltjes te vinden die naast allerlei soorten souvenirs ook producten uit de directe omgeving verkopen.

Rode Huis

Het meest opvallende gebouw in het oude centrum van Monschau is het “Rote Haus” aan de Laufenstrasse 10. Dit huis uit 1760, gebouwd in barokstijl, behoorde vroeger toe aan de lakenmakersfamilie Scheibler. Het belangrijkste pronkstuk dat je hier kunt zien is een eikenhouten wenteltrap waarin 21 taferelen uit het lakenfabricageproces met de beitel zijn uitgehouwen.

Mosterdmolen

Aan de Laufenstrasse 116-124 bevindt zich de mosterdmolen (Senfmühle). Hier worden diverse soorten mosterd volgens een eeuwenoud familierecept gemaakt. Je kunt deze proeven en - uiteraard - als souvenir in een mooi gedecoreerd potje meenemen.

Middeleeuwse Burcht

Boven het oude centrum verheft zich de 13e eeuwse burcht. Een robuuste poort geeft toegang tot de voorburcht. De vesting beschikt, naast de ringmuur, helaas nog maar over drie van de vier torens.

Musea

Andere bezienswaardigheden in Monschau die ook erg leuk zijn om te bezoeken, zijn:

  • het bierbrouwerijmuseum “Felsenkeller” (Herbert-Isaac-Strasse 2-8) en
  • het drukkerijmuseum “Weiss” (Am Handwerkerzentrum 16).

Meer informatie

Reactie toevoegen