Kasteel Ammersoyen

Ammerzoden - Kasteel Ammersoyen

Kasteel in de Bommelerwaard

Op een kleine 10 kilometer afstand ten zuiden van Zaltbommel ligt, bij het dorpje Ammerzoden, in de Bommelerwaard de fraaie waterburcht Ammersoyen. Het is één van de best bewaarde kastelen van Nederland uit het begin van de 14e eeuw.

Korte geschiedenis

Rond 1300 bouwt Johan van Harlaer (heer van Ammerzoden) het kasteel in zijn huidige vorm. In 1386 verovert Willem van Gelre de burcht als vergelding tegen Arent van Hoemen, de toenmalige eigenaar van het kasteel, die de kant had gekozen van Willem’s tegenstandster Johanna van Brabant.

De 16e eeuw is een ware rampperiode voor Ammersoyen: In 1513 wordt de waterburcht zwaar beschadigd tijdens een belegering door Habsburgse troepen. In 1590 wordt de inmiddels herstelde burcht getroffen door een uitslaande brand. Het duurt echter nog tot na het einde van de tachtigjarige oorlog (1648) voordat men de restauratie hervat.

Vanaf 1873 vestigen nonnen van de katholieke orde der Clarissen zich in het gebouw. Deze moeten hun historisch onderkomen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog echter hals over kop verlaten als gevolg van felle beschietingen tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Vanwege de strategische ligging tussen Maas en Waal, wordt het kasteel voor de tweede keer in puin geschoten.

Pas nadat in 1957 het eigendom van de burcht overgaat op de stichting “Vrienden der Geldersche Kasteelen” kan men in 1959 beginnen met de volledige restauratie van het historische monument. De werkzaamheden duren tot 1975. Tijdens deze grootscheepse operatie herstelt men onder andere de gedempte gracht weer in oude luister. Daarbij treffen historici een groot aantal voorwerpen aan die de kasteelbewoners in de afgelopen eeuwen hebben gebruikt. Deze zijn nu te bezichtigen op de bovenverdieping van het kasteel.

Website: Kasteel Ammersoyen

Reactie toevoegen