Elburg

Elburg - Oosterwalstraat

Uniek vestingstadje op de Veluwe

Aan de noordrand van de Veluwe, op het punt waar het Veluwemeer en het Drontermeer elkaar ontmoeten, bevindt zich het fraaie middeleeuwse vestingstadje Elburg.

Een rechthoekige plattegrond

Na diverse grote overstromingen in het midden van de 14e eeuw bepaalt Willem van Gullik, hertog van Gelre, in 1392 dat het stadje landinwaarts verplaatst moet worden. De nieuwe stad, geheel ontworpen op de tekentafel, krijgt een rechthoekige vorm. Deze vorm kun je nog steeds terugvinden op de huidige plattegrond van Elburg.

Eveneens kun je op de plattegrond zien dat de nood-zuid as (Mheenpoortstraat - Beekstraat) en verticale as (Jufferenstraat – Vischpoortstraat – Havenstraat) van de his­torische stad elkaar precies in het midden van de vesting kruisen. Op dit punt bevindt zich tegenwoordig het gezellige hart van de oude vesting: de Vischmarkt, met haar talrijke restau­rants en eettentjes. Tijdens de vestingdagen (elke woensdag in juli en augustus) is het heerlijk om hier op een terrasje onder het genot van een hapje of drankje te genieten van allerlei soorten muzikanten die hun liedjes ten gehore brengen vanuit de vlakbij gelegen muziektent.

Bezienswaardigheden binnen de vesting Elburg

Zodra je de middeleeuwse vesting onder de 15e eeuwse Vischpoort verlaat, passeer je de brug over de sin­gel. Hier zie je aan je linkerhand de oudste nog werkende touwslagerij van Nederland. Wil je meer te weten komen over dit interessante ambacht dan ben je uiteraard van harte welkom om dit bedrijf van de gebroe­ders Deetman te bezoeken!

Aan de andere kant van de Havenkade ligt de kleine haven van Elburg waar je een aantal prachtige houten vis­sersschepen kunt bewonderen.

Het fraaie interieur van de 14e eeuwse Grote of Sint Nicolaaskerk in het noordoos­ten van de oude vesting is eveneens de moeite waard om te bezoeken. Fraaie pronkstukken in deze kerk zijn het grote Quell­horstorgel uit 1825 en een klein koor­orgel uit 1974.

Elburg beschikt ook over een aantal interes­sante musea, zoals:

  • het Nationaal Orgelmuseum (Van Kinsbergenstraat 5);
  • Museum Sjoel Elburg (Graaf Hendriksteeg 2);
  • Museum Elburg en Agnietenklooster (Jufferenstraat 8);
  • Museumsmederij “de Hoefhamer” (Smedestraat 22);
  • Touwslagerij Gebr. Deetman (Havenstraat 2);
  • Bottermuseumwerf (Havenkade 39).

 

Elburg - Gemeentewapen

 

Zandverhalen

Aan de J.P. Broekhovenstraat 9-11 kan jong en oud van een wel héél bijzondere kunstuiting genieten! Het is namelijk dáár waar de tv-maker en poppenspeler Aad Peters zijn ultieme droom heeft gerealiseerd. In drie kolossale hallen, met in totaal 5.000 m2 expositieruimte, is één van de grootste indoor-zandsculpturententoonstellingen ter wereld ondergebracht. Met circa 4.000 m3 zand uit het Markermeer, verweerde sluisdeuren, stokoude olijfbomen en voormalige botters, zijn zo’n 35 top kunstenaars, veelal afkomstig uit Rusland, aan de slag gegaan om bekende Bijbelverhalen over Israël en Egypte, maar ook het vroegere werken op de houten Zuiderzeebotters op een uiterst knappe wijze tot leven te brengen.

Aad Peters reisde de wereld af en verzamelde loodsen vol bijzondere stukken, die op fotogenieke wijze met de verfijnde zandsculpturen zijn gecombineerd, waardoor de bezoeker van de ene verbazing in de andere valt. Je moet het echt gezien hebben om het te kunnen geloven!

Meer dan 25.000 manuren werden aan het project besteed, maar het oude Zuiderzeestadje bezit nu dan ook een heel bijzondere trekpleister en heeft zich daardoor nog duidelijker op de “toeristische” kaart gezet. O ja, vergeet niet je fototoestel mee te nemen!

 

Elburg - Zandverhalen

 

Wil je meer weten over alle toeristische mogelijkheden in Elburg? Kijk dan eens op de website van de plaatselijke VVV of maak een toeristische wandelpuzzeltocht door haar unieke historische vesting!

Reactie toevoegen