Elburg

Elburg - Oosterwalstraat

Uniek vestingstadje op de Veluwe

Aan de noordrand van de Veluwe, op het punt waar het Veluwemeer en het Drontermeer elkaar ontmoeten, bevindt zich het fraaie middeleeuwse vestingstadje Elburg.

Een rechthoekige plattegrond

Na diverse grote overstromingen in het midden van de 14e eeuw bepaalt Willem van Gullik, hertog van Gelre, in 1392 dat het stadje landinwaarts verplaatst moet worden. De nieuwe stad, geheel ontworpen op de tekentafel, krijgt een rechthoekige vorm. Deze vorm kun je nog steeds terugvinden op de huidige plattegrond van Elburg.

Eveneens kun je op de plattegrond zien dat de nood-zuid as (Mheenpoortstraat - Beekstraat) en verticale as (Jufferenstraat – Vischpoortstraat – Havenstraat) van de his­torische stad elkaar precies in het midden van de vesting kruisen. Op dit punt bevindt zich tegenwoordig het gezellige hart van de oude vesting: de Vischmarkt, met haar talrijke restau­rants en eettentjes. Tijdens de vestingdagen (elke woensdag in juli en augustus) is het heerlijk om hier op een terrasje onder het genot van een hapje of drankje te genieten van allerlei soorten muzikanten die hun liedjes ten gehore brengen vanuit de vlakbij gelegen muziektent.

Bezienswaardigheden in Elburg

Zodra je de middeleeuwse vesting onder de 15e eeuwse Vischpoort verlaat, passeer je de brug over de sin­gel. Hier zie je aan je linkerhand de oudste nog werkende touwslagerij van Nederland. Wil je meer te weten komen over dit interessante ambacht dan ben je uiteraard van harte welkom om dit bedrijf van de gebroe­ders Deetman te bezoeken!

Aan de andere kant van de Havenkade ligt de kleine haven van Elburg waar je een aantal prachtige houten vis­sersschepen kunt bewonderen.

Het fraaie interieur van de 14e eeuwse Grote of Sint Nicolaaskerk in het noordoos­ten van de oude vesting is eveneens de moeite waard om te bezoeken. Fraaie pronkstukken in deze kerk zijn het grote Quell­horstorgel uit 1825 en een klein koor­orgel uit 1974.

Elburg beschikt ook over een aantal interes­sante musea, zoals:

  • het Nationaal Orgelmuseum (Van Kinsbergenstraat 5);
  • Museum Sjoel Elburg (Graaf Hendriksteeg 2);
  • Museum Elburg en Agnietenklooster (Jufferenstraat 8);
  • Museumsmederij “de Hoefhamer” (Smedestraat 22);
  • Touwslagerij Gebr. Deetman (Havenstraat 2);
  • Bottermuseumwerf (Havenkade 39).

Wil je meer over deze musea weten? Kijk dan eens op de website van de VVV te Elburg. Of maak een korte maar zeer aantrekkelijke toeristische puzzeltocht door haar historische vesting!

 

Elburg - Gemeentewapen

 

Reactie toevoegen