Broeker Veiling

Broek op Langedijk - Broeker Veiling

Ontdek hoe een veiling werkt

Even ten noordwesten van Alkmaar bevindt zich in het dorp Broek op Langedijk het museum “Broeker Veiling”. In dit museum, tevens Rijksmonument, kun je zien hoe verschillende soor­ten groenten van omlig­gende akkers tot 1973 per boot in de afmijnzaal werden verhandeld.

Leer de kunst van het veilen

Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van de werkwijze binnen deze net boven de  waterspiegel gebouwde groentevei­ling, mag je nu zelf in de bankjes van de handelaren plaatsnemen. Hier kun je via opbod of afslag, bieden op diverse soorten fruit, groenten, maar ook op leuke souvenirs van het museum. De daadwerkelijke prijs die je betaalt, hangt af van de vraag naar een bepaald product. Deze prijs wordt getoond op de wijzer van de veilingklok. Als de prijzen echter te hoog oplopen, dan staakt de medewerk­ster van het museum het biedproces, want het moet voor elke deelnemer natuurlijk wel een leuk en betaalbaar dagje uit blijven!

Rondvaarttocht

Naast de veiling biedt het museum je tevens de moge­lijkheid om een heerlijke rondvaarttocht te maken door het unieke “Rijk der Duizend Eilanden”. Dit landbouwgebied, dat in de nabij­heid van het museum ligt, wordt geheel doorsneden door diverse brede en smalle kanalen. Van dit authentieke gebied is tegenwoordig nog maar een klein gedeelte behouden gebleven. Desondanks is een bezoek aan deze fraaie omgeving en de Broeker Veiling voor elke leeftijd een onvergetelijke ervaring!

Meer informatie

Reactie toevoegen