Heerlijk onthaasten in Twente
In het noordoostelijk deel van de regio Twente in de provincie Overijssel ligt een streek, die wordt doorsneden door het kronkelende riviertje de Dinkel. De belangrijkste stadjes in deze rustige en idyllische omgeving zijn Denekamp, Ootmarsum en Weerselo. Tot de Gemeente Dinkelland, het resultaat van een fusie uit 2001, behoren naast deze drie grotere plaatsen ook nog 12 woonkernen en 9 buurtschappen. Totaal aantal inwoners is ongeveer 26.000.
Géén spoorweg of snelweg is hier te zien, wat het gebied nóg vreedzamer en aantrekkelijker maakt. Hier kan de bezoeker zich geheel onthaasten! Vooral bij het genot van een heerlijk stukje krentenwegge, de regiospecialiteit, bij een vers gezet kopje koffie!
Hier vinden we een ideaal fietsgebied. Oude havezaten (ridderhofsteden), zoals Singraven bij Denekamp (zie afbeelding hierboven), met haar watermolen, en Huis te Breckelenkamp bij Lattrop, met haar historische tuin- en parkaanleg, zijn een bezoek waard. En wat denk je van de vele boerderijen, in Saksische bouwstijl, weggedoken onder hun lage pannendaken? Ze vrágen om je aandacht.
Denekamp
Denekamp is een dorp in Dinkelland, dat waarschijnlijk al kort na het begin van onze jaartelling op de oevers van de Dinkel is ontstaan. De Saksische bewoners behoren tot de stam der Tubanti, die af en toe de op verovering en wraak beluste Romeinen op afstand moeten houden. In de 15e eeuw is Denekamp nog steeds klein met zo’n 100 huizen, maar er is al een kerk uit de 13e eeuw, gewijd aan St. Nicolaas, die nog steeds in het hart van het dorp over haar inwoners uitkijkt. Het klootschieten, het midwinterhoornblazen en het grote paasvuur zijn tradities, die ook nu nog in ere worden gehouden.
Havezate Singraven
Een echte toeristentrekker in Dinkelland is Huis Singraven. De naam wordt al op 28 maart 1381 in een document vermeld. Singraven bestaat uit een havezate, een koetshuis, een watermolen aan de Dinkel en een aantal pachtboerderijen. De bezitter van toen was de bisschop van Utrecht: Floris van Wervelinghoven. De prelaat stelt het bezit als leengoed aan anderen ter beschikking. Vele kapitaalkrachtige families hebben Singraven daarna gekocht en bewoond, inclusief de graaf van Bentheim. De bezitters hebben in de loop der jaren forse bedragen uitgegeven aan onderhoud, verbouwing, vergroting en aan het smaakvolle antieke interieur.
Willem Laan is de laatste bezitter geweest. Hij overlijdt in 1966, waarna het gehele complex, inclusief het landgoed van 500 hectare grond, overgedaan wordt aan de Edwina van Heek stichting.
Ootmarsum
In het jaar 770 wordt in Ootmarsum al een kerkje gebouwd. Omstreeks 1300 wordt het zelfs stadsrechten verleend. Gelegen op een kruispunt van wegen, is de handel een belangrijke bron van inkomen voor de burgers. Na de aanleg van grachten en wallen, vestigen zich hier tijdens de 80-jarige oorlog Spaanse troepen. Echter in 1597 worden deze troepen door het leger van Prins Maurits van Nassau verdreven, waarna men de vesting afbreekt.
In tegenstelling tot andere Twentse steden heeft Ootmarsum in de loop der tijden nooit de industrialisatie omarmd waardoor haar eigen ietwat nostalgische karakter behouden is gebleven en zij geleidelijk een trefpunt van toeristen is geworden. Menig kunstschilder, glas-in-lood bewerker of andere kunstenaar heeft zijn deuren voor kijkgrage bezoekers opengezet.
Huis te Breckelenkamp
Omstreeks 1635 bouwen Everhard Bentinck en Euphemia van der Marck een havezate op de plek in Dinkelland waar ooit het Moerbeckehuss (uit 1410) heeft gestaan. Twintig jaar later wordt door hun nakomeling Gerard Adolphe Bentinck tot een uitbreiding besloten. In de 19e eeuw is de burgemeestersfamilie Zegers eigenaar. Halverwege de vorige eeuw is de havezate dringend toe aan een grondige restauratie, waarover Arnold van Heek, textielbaron uit Twente, zich in de periode 1941-1946 ontfermt. Het fungeert daarna jarenlang als jeugdherberg. Begin jaren 1990 koopt de familie Wanrooy het vervallen Breckelenkamp en er wordt vijf jaar lang gewerkt aan het terugbrengen van het huis in de oorspronkelijke staat en aan de aanleg van tuinen en een park in de stijl van de 19e eeuw. Het particuliere bezit is echter niet voor het publiek toegankelijk. De website geeft ons historisch interessante details over het wel en wee van de havezate en haar bewoners.
Cosmos Sterrenwacht
Aan de Frensdorferweg 22 in Lattrop bevindt zich de grootste ruimtetelescoop van Nederland. Ben je geïnteresseerd in (vallende) sterren, sterrenstelsels en planeten en wil je hier graag meer over weten? Dan is een bezoek aan Cosmos Sterrenwacht echt een aanrader! In de multimediazaal zie je de mooiste films over allerlei interessante onderwerpen die met het heelal te maken hebben. Vervolgens krijg je een rondleiding door diverse expositieruimtes, het indrukwekkende planetarium en uiteraard door het observatorium met haar machtige ruimtetelescoop!
Kortom, er is genoeg te doen in de fraaie Gemeente Dinkelland!