Landgoed Vilsteren

Landgoed Vilsteren - Huis Vilsteren

Een adembenemend landgoed

Een schitterend, nog onontdekt deel van Nederland is het achterland van Salland, waar glooiende landschappen en lieflijke bossen vechten om aandacht. Tussen de stadjes Ommen en Dalfsen strekken zich de bossen van de Vechtoever uit met als middelpunt het landgoed Vilsteren, niet meer dan een klein dorpje, maar wel een dorpje met een intrigerende geschiedenis. De doorgaande weg voert je langs een kerk, een molen, een pastorie, een herberg en enkele boerderijen. Niet te vergeten Huis Vilsteren, waar sinds de 14e eeuw Den Hof heeft gestaan. Het huidige huis is gebouwd in 1908 naar ontwerp van de architect Eduard Cuypers. De diverse parkonderdelen van de buitenplaats zijn gedeeltelijk in geometrische en gedeeltelijk in landschapsstijl aangelegd. Wie goed kijkt, ziet dat de kleuren op de luiken van de boerderijen afkomstig zijn van het wapen van de familie Van Vilsteren die tot in de 17e eeuw op Den Hof heeft gewoond.

Vilsteren heeft het unieke, oude dorpskarakter weten te bewaren doordat het gehele dorp op grond van het landgoed ligt. Vanuit privaatrechtelijke positie kan het landgoed hierdoor invloed houden op verbouwingen en nieuwbouw.

De omgeving

De omgeving van Vilsteren leent zich uitstekend tot heerlijke wandeltochten. Het monumentaal groen groeit tot midden in het dorp. Tussen de beukenhagen door wandel je zo het bos in. Daar voeren wandelpaden je over dijkjes en weilanden naar de zogeheten kurkentrekker, een spiraalvormig pad omhoog naar een plateautje vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Overijsselse Vecht. Hier waan je je echt in de natuur, ver weg van de in Nederland alomtegenwoordige snelweg. Wie puf genoeg heeft kan in één dag ook nog een bezoek brengen aan Dalfsen of Ommen. Op weg naar Dalfsen kom je langs Kasteel Rechteren, het enige middeleeuwse kasteel in Overijssel dat bewaard is gebleven. Het rijst majestueus op uit het landschap en doet je echt even versteld staan, zo chique en monumentaal.

Wie even uitgebreid wil winkelen kan heel goed in Ommen terecht. Maar ook voor je rust is het goed toeven in Ommen en omgeving. De bossen en het Sallandse landschap vormen ook hier een rustplek voor veel vakantiegangers. Maar verlaat Ommen niet voordat je een bezoek hebt gebracht aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum, een must voor de liefhebber. Via de Zwolseweg verlaten we Ommen weer in de richting van Vilsteren om daar een beetje op adem te komen of om er in de bossen de benen te strekken. Wie de streek weer verlaat om de thuisreis te aanvaarden, kan alleen maar verzuchten: wat is Nederland toch onverwacht mooi!

Klik hier voor meer informatie over Landgoed Vilsteren.


Auteur: Adri van Beelen

Reactie toevoegen