Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen

Elegant wonen bij de Nederrijn

Tussen de zuidelijke uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug en de brede uiterwaarden van de Nederrijn vinden we het fraaie dorp Amerongen met haar zeer goed onderhouden statige kasteel.

Korte geschiedenis

Kasteel Amerongen, gebouwd aan het einde van de 13e eeuw, werd meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. De vorm, zoals we het vandaag de dag kennen, dateert echter uit 1684. De bekendste bewoner van het kasteel was de Duitse keizer Wilhelm II die hier van november 1918 t/m mei 1920 verbleef en tevens zijn troonsafstand ondertekende.

Sinds 1982 zijn zowel het kasteel als het interieur en de tuinen in bezit van de “Stichting Kasteel Amerongen”.

Rondom kasteel Amerongen

In het poortgebouw bevindt zich een klein kasteelwinkeltje waar je naast allerlei leuke souvenirs, toegangskaarten kunt kopen voor de bezichtiging van het kasteel en haar tuinen. Na het passeren van de eerste stenen brug kom je terecht op het bastion. In vroegere tijden deed deze plek dienst als verdedigingswerk. De tweede brug leidt naar het grote voorplein van het kasteel. Naast allerlei bijgebouwen kom je hier ook een standbeeld van Stadhouder Willem III (1650-1702) tegen. Deze telg uit het geslacht van Oranje-Nassau bracht regelmatig een bezoek aan Amerongen omdat de kasteeleigenaar, Godard van Reede-Ginckel (1644-1703), een belangrijke vertrouweling van hem was.

De fraai aangelegde tuinen bestaan uit twee rosariums, een bloementuin, een moestuin met fruitbomen en een kinderhuisje. Op één van de schoorstenen van het kasteel heeft een ooievaarspaar een nest gebouwd. Hun enthousiaste geklepper is elk voorjaar opnieuw een lust voor het oor.

Restaurant

Het kasteelrestaurant is gevestigd in de oude stallen. Bij mooi weer kun je heerlijk plaatsnemen op het grote buitenterras en genieten van het prachtige uitzicht op het kasteel en de voorhof met haar strak in pyramidevorm gesnoeide taxusbomen.

Website: Kasteel Amerongen

Reactie toevoegen