Een weelderig buitenhuis
In de nabijheid van het Utrechtse dorpje Haarzuilens ligt het sprookjesachtige kasteel "De Haar": een monumentaal buitenhuis te midden van een uitgestrekt landgoed. Tot eind 19e eeuw lag op diezelfde plek de ruïne van het oude kasteel van Dirk Van Zuylen van Harmelen (1449), gehuwd met Yosina van de Haar. Hun nakomelingen woonden liever in Brugge en Parijs en tonen in latere eeuwen weinig belangstelling voor het vervallen erfelijke bezit in Nederland. In 1890 wordt baron Etienne van Zuylen van Nijevelt (1860-1934) eigenaar van de voorouderlijke ruïne. Hij is inmiddels gehuwd met de steenrijke barones Hélène de Rotschild, die de financiële middelen heeft om op grandioze wijze een keer te brengen in het droeve lot van het oude kasteel De Haar.
Restauratieduur van 20 jaar
Contact wordt opgenomen met de bekende architecten Pierre en Jozef Cuypers en tuinarchitect Hendrik Copijn. In de periode 1892-1912 ondergaat de ruïne en het landgoed een complete gedaanteverwisseling. Geld speelt geen rol: het bestaande dorp Haarzuilens wordt afgebroken en op een andere plaats weer opgebouwd ten behoeve van de oorspronkelijke inwoners. Alleen het kerkje blijft behouden. Duizenden volwassen bomen en bijzondere planten worden aangevoerd en vinden een plaats in de in Engelse stijl aangelegde parken. Om het kasteel ook intern de nodige allure te geven, reizen de baron en zijn echtgenote voor lange tijd naar het buitenland en leggen de hand op unieke pronkstukken, zoals bijvoorbeeld porselein uit Japan en China, die per boot naar Nederland worden vervoerd. Franse borduurwerken van kolossale afmetingen en een grote kunstcollectie sieren de muren. Ook de ruime hal toont een indrukwekkend werkstuk in neogotische stijl. Regelmatig worden bekende gasten uitgenodigd, die zich kunnen vergapen aan toenmalige luxe gemakken als elektrische lampen en centrale verwarming. Daarnaast worden zij op koninklijke wijze verwend met uitgelezen maaltijden.
Nieuwe eigenaren
Eenmaal per jaar logeert de familie in het losstaande châtelet. Dit onderkomen werd oorspronkelijk voor het personeel gebruikt, maar is inmiddels even rijkelijk versierd en ingrijpend gerestaureerd. Anno 2000 heeft de familie afstand gedaan van de eigendomsrechten op het kasteel (excl. het châtelet) en 55 hectare park ten gunste van de Stichting Kasteel De Haar. Het 350 hectare grote landgoed werd overgedragen aan de Vereniging Natuurmonumenten. Ook het interieur is niet door verkoop uiteengevallen maar voor langere tijd behouden gebleven in het kasteel.
Een onvergetelijk dagje uit
Kasteel De Haar en de omliggende parken, alsook het kerkje, zijn toegankelijk voor het publiek en de rondleiding is in handen van goed ingevoerde gidsen. Kortom, wil je een onvergetelijke dag hebben, bezoek dan dit zeldzame monument.
Klik hier voor meer informatie.