Woonplaats van Reynaert de Vos
In het zuidoosten van Zeeuws-Vlaanderen, dicht tegen de Belgische grens, ligt het oude vestingstadje Hulst.
De vesting
De fraaie vesting van Hulst heeft vier toegangspoorten: de noordelijke Dubbele poort, de oostelijke Bagijnenpoort of Graauwse poort, de zuidelijke Gentse poort en de westelijke Keldermanspoort. Deze laatste poort werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) grotendeels verwoest. Haar fundamenten werden in de jaren '50 van de vorige eeuw blootgelegd en vervolgens vakkundig gerestaureerd. Naast de vier poorten beschikt de vesting ook over negen machtige bolwerken.
Een legendarisch epos
Hulst is eveneens bekend van het Middeleeuwse epos (heldendicht) "Van den vos Reynaerde". Vlak naast de Gentse Poort bevindt zich een bronzen beeld van de vos met op de achtergrond een in steen uitgehouwen tafereel van "De Hofdag van Koning Nobel".
Op de Grote Markt bij de St. Willibrordus Basiliek staat een tweede standbeeld van deze sluwe vos, deze keer vergezeld door zes ganzen. Zij beelden gezamenlijk het verhaal "Als de vos de passie preekt" uit.
St. Willibrordus Basiliek
Wie omhoog kijkt naar de toren van de St. Willibrordus Basiliek ziet dat deze, wat bouwstijl betreft, nogal afwijkt van de rest van het gebouw. De oorzaak hiervan ligt in de zware beschietingen die het Poolse leger in september 1944 uitvoerde tijdens de bevrijding van Hulst. Hierdoor raakte de torenspits onherstelbaar beschadigd. Dertien jaar later, in 1957, plaatste men op de stompe toren een Christusbeeld, omringd door engelen én stemvorken rond de klokken.
Overige bezienswaardigheden
Hulst is een "Beschermd stadsgezicht". Dit is niet verwonderlijk getuige de vele rijksmonumenten die hier, naast de vesting en basiliek, nog meer te zien zijn, zoals:
- het oude stadhuis (16e eeuw);
- de Stadsmolen (1792), en
- het Refugiehuis Baudeloo (15e eeuw).