In Naam van Oranje!
Het vestingstadje Brielle/Den Briel ligt strategisch gelegen op het eiland Voorne-Putten dichtbij het punt waar de rivier de Maas uitmondt in de Noordzee. Op 1 april 2022 herdachten haar inwoners het historische feit dat 450 jaar geleden de Watergeuzen, onder bevel van Willem van der Marck (Lumey) en Willem Bloys van Treslong, beiden afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden, vanuit zee een bliksemoverval uitvoerden op dit stadje. Als gevolg van deze gebeurtenis sloot Brielle zich - als eerste stad in de Lage Landen - formeel aan bij het groeiende groepje opstandelingen en Watergeuzen onder leiding van prins Willem van Oranje. Na lang aarzelen volgde menige stad nu het voorbeeld van Brielle en erkende prins Willem als leider in de jarenlange worsteling tegen de gehate Spaanse bezettingstroepen van koning Filips II.
Libertatis Primitiae (Eersteling der Vrijheid)
De manier waarop de Watergeuzen de stadspoort van Brielle forceerden en de sleutels van de stad opeisten is, mede dankzij de waardevolle informatie van veerman Jan Pietersz. Koppestock, in een latere eeuw vastgelegd in de tekst van een aansprekend nationaal lied. Ook het veelkleurige glas-in-lood venster in de St. Catarijnekerk van Brielle herinnert de bezoeker aan de gebeurtenissen van 1572 en is dus een bezoek zeker waard. In deze zelfde kerk huwde Prins Willem van Oranje overigens in 1575 met zijn 3e vrouw Charlotte de Bourbon uit Frankrijk. Meer voor de hand liggende steden in Holland of Zeeland waren op dat moment voor het bruidspaar niet toegankelijk en veelal bezet door de Spaanse en Waalse troepen van de Hertog van Alva en zijn zoon Don Federico de Toledo.
Jubileumjaar 2022
Ook vandaag nog zijn Brielle’s fortificaties, een stevige stadspoort en de grachten, stammend uit de 17e eeuw, duidelijk te herkennen waardoor de bezoeker een indruk krijgt van de inspanningen en kosten, die in die roerige dagen nodig waren om de inwoners tijdens oorlogshandelingen bescherming te bieden.
Brielle is nu een gemeente met nog geen 12.000 inwoners. Niettemin beschikt zij over het ongelofelijke aantal van 400 rijksmonumenten. De straatjes en pleintjes met de historische gebouwen ademen nog een sfeer van knusheid en geborgenheid. Ze nodigen je uit om in het stadje een wandeling te maken en je ogen goed de kost te geven. Neem daarvoor de tijd, want er is zoveel moois te zien en te genieten voor allen, die houden van historie en cultuur! Vergeet ook niet de jachthaven met de vele luxe boten en het Historisch Museum van Brielle met haar prachtige schilderijen hierbij te betrekken. Een bezoek aan Brielle staat garant voor een onvergetelijke dag voor zowel jong als oud!