Kasteel Duivenvoorde

Voorschoten - Kasteel Duivenvoorde

Statig kasteel bij Voorschoten

Achter de brede duinenrij van het dorp Wassenaar ligt, in het groene en vlakke polderlandschap bij Voorschoten, een romantisch buitenhuis. Op een landgoed van ruim 260 hectare en omringd door statige bomen en een unieke flora en fauna, is dit middeleeuwse huis bekend als "Kasteel Duivenvoorde". Dit bezit is door vererving bijna 8 eeuwen lang in eigendom gebleven van de 27 generaties die volgen op ridder Philips van Wassenaer, burggraaf van Leiden (1179-1225).

Een waar pronkstuk

Omstreeks 1225 gebouwd als vierkante stenen toren, is in de eeuwen daarna door de bezitters veel aandacht en geld gespendeerd om door de aanbouw van vleugels de woonruimte en de geriefelijkheid van het kasteel te vergroten. Vooral de pronkkamer, naar een ontwerp in 1717 van de bekende architect en hugenoot Daniël Marot, en het interieur zijn een droom.

In de loop der tijden werd ook het omliggende park diverse malen naar de smaak van de tijd aangepast. Opmerkelijk is dat eerst in 1960 het kasteel is aangesloten op het elektriciteitsnet en op de waterleiding.

In 1963 is tevens besloten om het publiek toegang tot de buitenplaats te geven, zodat velen konden genieten van het sierlijke, door landschapsarchitect Jan David Zocher Jr. onder handen genomen park, met haar waterpartijen en van het prachtig onderhouden edelmanshuis.

Het onderhoud is uiteraard een voortdurend terugkerende zorg. De laatste en 27e eigenaar, Ludolphine Henriëtte barones Schimmelpenninck van der Oye, heeft in 1960 het bezit moeten onderbrengen in een stichting voor behoud van kasteel Duivenvoorde in verband met de hoge successielasten.

Huwelijksvoltrekkingen en diners in stijl, kasteelconcerten tijdens zomeravonden, rondleidingen bij kaarslicht, locatieverhuur en financiële steun door Vrienden van kasteel Duivenvoorde dragen ertoe bij dat we ook in de toekomst van deze parel op Nederlandse bodem mogen genieten.

Meer informatie.

Zocherparken in Zuid-Holland

Wil je nóg meer parken zien, die in de 18e en 19e eeuw door de vermaarde Zocher landschapsarchitecten zijn ontworpen? In onderstaande lijst vind je alle parken die voor het publiek toegankelijk zijn:

Gratis toegankelijk:

  1. Backershagen, bij Backershagenlaan 34, Wassenaar;
  2. Bos van Wijckerslooth, bij Rhijngeesterstraatweg 38a, Oegstgeest;
  3. Clingendael, Clingendael 7, Wassenaar;
  4. De Paauw, Raadhuislaan 22, Wassenaar;
  5. Oosterbeek, bij Park Oosterbeek 2, Wassenaar;
  6. Vreugd en Rust, Oosteinde 14, Voorburg.

Toegankelijk tegen betaling:

  1. Berbice, Leidseweg 221, Voorschoten;
  2. Duinrell, Duinrell 1, Wassenaar;
  3. Kasteel Keukenhof, Keukenhof 1, Lisse;
  4. Raaphorst, Raaphorst 2, Wassenaar;
  5. Voorlinden, Buurtweg 90, Wassenaar.

Reactie toevoegen