Den Bosch

Den Bosch (Noord-Brabant) - Binnendieze #denbosch #binnendieze #dagjeuit #dagjeweg #puzzeltochtonline #belduna
OPEN HIERONDER JE GRATIS PUZZELTOCHT EN DOWNLOAD DEZE!

Voormalige garnizoensstad

Als je voor de eerste keer de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant vanuit zuidelijke richting nadert, word je met verbazing vervuld. Achter de groene weilanden rijst namelijk een zeldzaam panorama op: achter het frisse groen toont zich de skyline van ’s-Hertogenbosch met haar eeuwenoude vestingmuren en bastions. Daar boven uit wijzen de gemetselde kerktorens als wijsvingers naar de hemel.

Om een goede indruk van deze oude garnizoensstad met haar rijke historie en cultuur te krijgen heeft PuzzeltochtOnline in haar centrum een aantrekkelijke puzzeltocht uitgezet.

Ontwikkeling van Den Bosch

De geschiedenis van de stad begint omstreeks het einde van de 12e eeuw. Hertog Hendrik de Eerste van Brabant besluit, door de bouw van een vesting, de noordelijke grens van zijn gebied beter te beschermen. Hij kiest voor het landgoed Orthen dat in zijn bezit is. Daar komen namelijk twee riviertjes - de Dommel en de Aa - bij elkaar, die vervolgens als de Dieze verdergaan en hun uit het hoger gelegen zuiden afkomstige water naar de Maas afvoeren. De bouwplaats is omgeven door meren, moerassen en drassige weilanden. Vanuit een strategisch oogpunt is het een uitstekende keuze, zoals in de 80-jarige oorlog aanvallers hebben moeten ondervinden! Vele eeuwen later is overigens ook de Zuid-Willemsvaart op de Dieze aangesloten.

En waar bescherming wordt geboden, vestigen zich gebruikelijk ook handelaren en handwerkslieden met hun gezinnen. Het aantal inwoners neemt toe. Ook de ouders van de kunstschilder Jheronimus Bosch vestigen zich in de bisschopsstad, waar hun zoon wordt geboren. Graaf Godfried III van Leuven besluit al snel om Den Bosch stadsrechten te verlenen. In de loop der eeuwen wordt vaak om de garnizoensstad gevochten en leggen de aan de macht zijnde bewindvoerders uitgebreide verdedigingswerken aan, zoals forten, bastions, een citadel en singels.

Begin 21e eeuw is Den Bosch (officiële naam: ’s-Hertogenbosch) uitgegroeid tot een gemeente met ruim 150.000 inwoners, die van hun “Oeteldonk” houden en trots zijn op haar honderden rijksmonumenten en drie beschermde stadsgezichten.

Route

Markt - Schapenmarkt - Kruisbroedershof - Bastion Oranje - Spinhuiswal - De Mortel - Verwerstraat - Kerkstraat - Parade - Choorstraat - Bethaniestraat - Hinthamerstraat - Sint Josephstraat - Zuid-Willemsvaart - Citadellaan - Brede Haven - Stationsweg - Sint Jansstraat - Markt.

Afstand
6 km
Hoogtepunten

Stedelijk Museum, Noordbrabants Museum, Jheronimus Bosch Art Center, Oeteldonks Gemintemuzejum, Sint-Janskathedraal, Citadel, Standbeeld van "Zoete Lieve Gerritje"

Nadere informatie
 • In deze wandelpuzzeltocht van iets meer dan 5,5 km worden 26 multiple choice vragen gesteld over verschillende historische bezienswaardigheden die je op je route door Den Bosch zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in enkele gevallen eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid of attractie daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij de VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
   
 • Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
   
 • In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 14 t/m 26 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
   
 • De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst;
   
 • Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
   
 • Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.

Geef je mening over deze puzzeltocht

Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!

Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?

We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!

Reacties

Door Sandra (niet gecontroleerd) op 8 september 2019 - 22:43

Permalink

Ik heb al een aantal van jullie puzzeltochten gedaan en blij met de ontdekking van jullie dienst, maar vond deze de minst leuke tot nu toe. Moest veel antwoorden vragen of googelen, was nergens te vinden. Teveel lopen langs de wal, had liever nog wat meer van de binnenstad willen zien. Wel hele leuke dag gehad

Beste Sandra,

Dank voor je reactie! Het klopt dat je in deze puzzeltocht een behoorlijk stuk moet lopen om vanuit het centrum bij de citadel te komen. Omdat dit een belangrijke bezienswaardigheid is, willen we dit militaire erfgoed niet uit de puzzeltocht halen. Wat we wel gaan doen, is opnieuw bekijken of we de weg vanuit de binnenstad naar de citadel langs een interessanter stukje Den Bosch kunnen laten lopen.

Je geeft verder aan dat je in deze puzzeltocht veel antwoorden moest googelen. De reden hiervan is dat in de historische binnenstad van Den Bosch nauwelijks informatiebordjes hangen bij de verschillende bezienswaardigheden. Hierdoor waren wij genoodzaakt om tijdens de ontwikkeling van deze puzzeltocht gebruik te maken van andere bronnen, waaronder het internet.

Met vriendelijke groet,
Belduna

Door Elisabeth (niet gecontroleerd) op 15 juni 2021 - 19:24

Permalink

De puzzeltocht nam ik online door. Sinds 2018 is het Kapucijnenklooster overgenomen door de Franciscanen. Het heet nu Stadsklooster San Damiano (www.stadskloostersandamiano.nl). Hier wonen 4 kloosterorders onder 1 dak. Het Kapucijenklooster bevind zich hier niet meer.
Groet van zr. Elisabeth, bewoonster van Stadsklooster San Damiano

Door PuzzeltochtOnline op 20 juni 2021 - 16:34

Permalink

Goedemiddag zr. Elisabeth,

Dank voor uw waardevolle opmerking! We hebben deze inmiddels verwerkt in een update van onze wandelpuzzeltocht.

Met vriendelijke groet,
Belduna

Reactie toevoegen