Willemstad

Willemstad - Haven #willemstad #haven #noord-brabant #dagjeuit #dagjeweg
OPEN HIERONDER JE GRATIS PUZZELTOCHT EN DOWNLOAD DEZE!

Prinselijke vestingstad

In het uiterste noordwesten van de provincie Noord-Brabant bevindt zich op het kruispunt van het Haringvliet, Hollandsch Diep en Volkerak het oude vestingstadje Willemstad.

Deze kleine garnizoensstad, vernoemd naar de in 1584 in Delft vermoorde prins Willem van Oranje, herbergt een aantal zeer bezienswaardige rijksmonumenten. Zo vinden we langs het pittoreske haventje het arsenaal uit 1792 en het oude raadhuis uit 1587 in renaissancestijl.

Even verderop, aan de Bovenkade 11, verrijst de statige d’Orangemolen. Deze witgrijze molen uit 1734 werd tussen 2008 en eind 2014 buiten bedrijf gesteld. De oorzaak hiervan was een technisch probleem met het overbrengingsmechanisme.

Een ander markant monument binnen de vestingmuren is de Koepelkerk uit het begin van de 17e eeuw. Voor een toentertijd astronomisch bedrag van 7.000 gulden heeft Prins Maurits de bouw hiervan gefinancierd.

Aan de Hofstraat 1 bevindt zich het historische Mauritshuis uit 1623. In de afgelopen eeuwen hebben diverse adellijke families in dit buitenverblijf gewoond. Van 1973 tot 1997 diende het zelfs als gemeentehuis. Sinds 1997 maakt Willemstad echter deel uit van de gemeente Zevenbergen. Deze werd een jaar later hernoemd in de gemeente Moerdijk.

Route

Parkeerplaats bij de rotonde Lantaarndijk/Benedenkade - Benedenkade - Bovenkade - Voorstraat - Landpoortstraat (Oost) - Kerkring - Landpoortstraat (West) - Hofstraat - Groenstraat - Raadhuisstraat

Afstand
2 km
Hoogtepunten

Vesting, d'Orangemolen, Koepelkerk, Mauritshuis, Oude raadhuis

Nadere informatie
 • In deze wandelpuzzeltocht worden 16 multiple choice vragen gesteld over verschillende (rijks-)monumenten die je op je route door Willemstad zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je raad vraagt bij de plaatselijke bevolking of de VVV. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
   
 • Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de vragen wilt beantwoorden;
   
 • In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 9 t/m 16 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht  (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
   
 • De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst.
   
 • Een papieren versie van deze wandelpuzzeltocht is verkrijgbaar bij:
  - Restaurant Bellevue, Bovenkade 1, 4797 AT Willemstad,
  - VVV I-punt (in het Mauritshuis), Hofstraat 1a, 4797 AC Willemstad.
   
 • Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
   
 • Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.

Geef je mening over deze puzzeltocht

Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!

Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?

We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!

Reacties

Door Anoushka (niet gecontroleerd) op 27 oktober 2020 - 21:15

Permalink

Ik vind een foto op de site van Willemstad erg mooi, zou er een vergroting van willen. Kunt u mij op weg helpen ? Gr Anoushka Ernest, Willemstad nbr

Door PuzzeltochtOnline op 20 december 2020 - 17:23

Permalink

Goedemiddag Anoushka,

Uiteraard willen we u met alle plezier helpen! Stuurt u ons even een e-mailtje, dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Met vriendelijke groet,
Belduna.

Door Jean-Paul Van Erven (niet gecontroleerd) op 2 augustus 2021 - 16:33

Permalink

Gisteren deze hele leuke en leerzame puzzeltocht gedaan met het gezin. Mijn dochters van 8 en 10 vonden het helemaal geweldig dat je het Mauritshuis gratis mocht bezichtigen. Ik geef deze puzzeltocht 9/10

Door PuzzeltochtOnline op 13 augustus 2021 - 19:51

Als antwoord op door Jean-Paul Van Erven (niet gecontroleerd)

Permalink

Goedenavond Jean-Paul,

Hartelijk dank voor het mooie cijfer dat je ons voor deze puzzeltocht hebt gegeven! We zijn er bijzonder blij mee!

Met vriendelijke groet,
Belduna

Reactie toevoegen