
Noordelijkste hanzestad aan de IJssel
Het stadsbestuur is er in geslaagd om het bijzondere historische erfgoed van deze IJsselstad te bewaren voor de bezoekers van nu. De drie gerestaureerde stadspoorten, de parkachtige omlijsting van de singels, de romantische rivierkade met de aangemeerde jachten en windjammers, de oude haven, de knusse straatjes en steegjes. Alles draagt bij aan een sterk gevoel van beleving bij de bezoeker, die steeds meer beseft welk groots verleden deze middeleeuwse hanzestad met zich meedraagt. Laten we je een korte blik in de geschiedenis van de fotogenieke stad Kampen gunnen:
Haar gunstige ligging op een schiereiland, vlak bij de toenmalige Zuiderzee, en ingeklemd tussen de benedenloop van de “Isala” (IJssel) en de zijarmen Ganzendiep en Noorddiep, heeft ongetwijfeld de aanzet gegeven om hier in de 11e en 12e eeuw een nederzetting te bouwen. De naam Kampen wordt in 1227 voor het eerst in een officieel document vermeld. De bewoners - veelal zeelui, handwerkslieden en handelaars - gaan voortvarend te werk. Een vloot van zeewaardige houten vrachtschepen, de zogenaamde “koggen”, wordt geleidelijk in de vaart gebracht.
Kampen sluit zich in 1441 aan bij het machtige Hanzeverbond en slaagt erin een toppositie als “de vrachtvaarders van Noordwest Europa” te bemachtigen. Haar schepen zijn actief in de regio Portugal tot en met de Oostzeehavens. Zij kunnen dankzij hun beperkte diepgang via drukbevaren rivieren zelfs de steden in het Europese achterland bereiken. De stad groeit uit tot één van de invloedrijkste en meest welvarende verbondsleden in Noordwest-Europa. In het gemeentearchief van Kampen is nu nog een charter aanwezig waarin Abel, de koning van Denen en Slaven en hertog van Jutland, een privilege toewijst aan de zogeheten Ommelandvaarders, gedateerd 24 september 1251. Stadsrechten worden omstreeks 1236 verleend. Maar helaas, de verzanding van de IJssel bedreigt vanaf 1430 de economische voorspoed van het oude Kampen.
In 1572, tijdens de eerste jaren van de 80-jarige oorlog, wordt het ommuurde Kampen op de Spanjaarden veroverd door Willem van den Bergh, een zwager van Prins Willem van Oranje. Geharde huurtroepen onder commando van Don Fadrique Álvarez de Toledo, zoon van de Hertog van Alva, grijpen al snel in. Kampen geeft zich zonder strijd over om een bloedbad onder de burgers te voorkomen. In 1578 komt de stad na een nieuw beleg weer in Staatse handen. Na de oorlog van 1672-1679 met Frankrijk en Engeland komt een definitief einde aan de glorietijd van Kampen.
In de 19e eeuw wordt Kampen via de IJssel nog moeilijker te bereiken. Door de verzanding is de rivier te ondiep geworden. Uitbaggering vindt meerdere malen plaats, maar het dichtslibben lijkt niet te voorkomen. Dankzij de aanleg van kilometers lange strekdammen in de rivier en in het Keteldiep, waarbij ook materiaal van de oude stadsmuren wordt gebruikt, spoelt de rivierloop zichzelf als het ware schoon en kunnen overzeese stoombootdiensten worden geopend. De aanleg van de Afsluitdijk in 1933 betekent gelijktijdig ook het dichtklappen van een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de stad Kampen. Al in de 19e eeuw onderkent het stadsbestuur de noodzaak van “nieuwe wegen inslaan” voor de arbeidende bevolking door industrialisatie. Met hun historische binnenstad en hun watersport faciliteiten hebben de Kampenaren zonder twijfel sterke troeven in handen: het toerisme!
Oude Raadhuisplein - Voorstraat - Vispoort - Oudestraat - Torenstraat - Buiten Nieuwstraat - Broederstraat - Burgwal - Marktsteeg - Botervatsteeg - Karpersteeg - Van Heutszplein - Herensmitsteeg - Keizerstraat - Noordweg - Havenweg - Oranjesingel - Stadspark - Broederweg - Groenestraat - Cellebroedersweg - Geerstraat - Muntplein - Koornmarkt - IJsselkade - Marktgang - Oude Raadhuisplein.
Oude Raadhuis, Nieuwe Toren, Ikonenmuseum, Broederkerk, Koggewerf, Broederpoort, Stadspark, Museum Stadsboerderij, Cellebroederspoort, Bovenkerk, Koornmarktpoort.
- In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 4,5 km worden 36 multiple choice vragen gesteld over verschillende historische bezienswaardigheden die je op je route door Kampen zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid of het museum daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij de VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!
- Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
- In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 19 t/m 36 de volgende notatie tegen: A<getal> -> P<getal>. Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
- De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst;
- Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
- Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.
Geef je mening over deze puzzeltocht
Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!
Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?
We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!
Reacties
Puzzeltocht Kampen
Er staat ergens dat je de Boterstraat on moet lopen, maar dat is de Broederstraat.
Verder niks dan complimenten. Door Corona kan je niet overal naar binnen, maar we wisten de puzzel toch op te lossen. Dit was onze tweede puzzeltocht maar we gaan er zeker nog meer doen.
Reactie van Belduna
Beste Chris,
Dank voor je compliment! De Boterstraat in de groene tekst tussen vraag 7 en 8 moet inderdaad Broederstraat zijn. Ik heb dit zojuist in de puzzeltocht aangepast! Dank voor je opmerkzaamheid!
Met vriendelijke groet,
Belduna
Wandelpuzzeltocht Kampen
Wat een leuke invulling van de dag.
Een heel sportieve en educatieve manier om een dorp / stad te ontdekken. Je leert er ook enorm van.
Wij hebben er ongeveer 5 uurtjes over gedaan, maar hebben dan ook rustig aan gedaan, en de nodige pauzes gehad. Ook hebben wij onderweg nog op die "luisterbankjes" gezeten..Een aanrader wanneer je toch er langs loopt.
Een dikke pluim voor de organisatoren en diegene die dit hebben uitgestippeld.
Huisnummer kleinst huis van Kampen
Hallo, stuk voor stuk leuke wandelingen. Maar het huisnummer van het kleinste huis in Kampen is 98 en niet 38.
Reactie Belduna
Beste René,
Hartelijk dank voor je opmerking! Ik heb het huisnummer in de puzzeltocht inmiddels aangepast in 98!
Wat een leuke en leerzame tocht door een bijzondere stad! Op 1 foutje na (zaak -nog- gesloten, wat maar goed is zo voor het middaguur....) alle vragen weten op te lossen. Meeste redelijk eenvoudig te vinden. Goed lezen is wel verstandig. Ook heel leuk om met kinderen te doen. Wel zo'n 3,5 uur voor uittrekken, maar het verveeld niet voor een moment. Voor de organisatoren een 10+!