
Stad van Prins Willem van Oranje
Delft moet als nederzetting ontstaan zijn tijdens de vroege Middeleeuwen (periode 500 - 1000). Zij wordt vernoemd naar een gegraven waterloop, de 'Delf'. Delven betekent graven. Willem II, graaf van Holland, verleent de stad op 15 april 1246 stadsrechten. In 1389, ruim een eeuw na deze gebeurtenis, wordt een verbindingskanaal, de Delfhavense Schie, naar Delfshaven aan de Maas gegraven, waardoor Delft eindelijk toegang krijgt tot het zo belangrijke achterland en tot overzeese handelshavens. De handel en nijverheid (zoals boter, textiel en bier) ontwikkelen zich daarna zeer voorspoedig.
Tot de 17e eeuw is Delft één van de grote steden van het graafschap Holland. In 1400 telt de stad 6.500 inwoners en is daardoor de derde stad in grootte, na Dordrecht (8.000) en Haarlem (7.000). In 1560 is Amsterdam met 28.000 inwoners opgeklommen tot de grootste stad van Holland, gevolgd door Delft, Leiden en Haarlem, die elk ongeveer 14.000 personen onderdak bieden.
Net als bij een groot aantal andere steden in ons land het geval is geweest, zijn ook in de loop der eeuwen rampen aan de Delftse burgers niet voorbij gegaan:
- De stadsbrand van Delft. Deze catastrofe, op 3 mei 1536 en ontstaan door blikseminslag in de Nieuwe Kerk, legde een groot deel van de stad in de as. Er gingen honderden gebouwen in vlammen op, zo ook het hele gemeentearchief, waardoor veel vastgelegde informatie van vóór 1536 verloren is gegaan.
- De Delftse donderslag: Een drama dat plaatsvond op 12 oktober 1654. In de ochtend ontplofte 90.000 pond buskruit in de noordoostelijk van de Delftse binnenstad gevestigde ondergrondse opslagplaats voor explosieven. De klap was op Texel te horen, schrijft men. Het precieze aantal slachtoffers dat bij de ramp is omgekomen kon nooit exact worden vastgesteld, maar moet vele honderden hebben bedragen. Nagenoeg elk gebouw in de binnenstad liep schade op. De Verwersdijk werd volledig met de grond gelijk gemaakt. Nieuwbouw en herstel hebben jaren in beslag genomen. Zelfs Joost van den Vondel dichtte een speciale klaagzang rond dit thema onder de titel "Op het Onweder van 's Lants Bussekruit te Delft".
Begin 21e eeuw omvat de gemeente Delft een bevolking van ruim 102.000 mensen. Hun werkgelegenheid vinden zij vooral in innovatieve (tech-)bedrijven, kennisinstellingen, freelancers en zorg. Veel van de kennisintensieve bedrijvigheid is een spin-off van de aanwezigheid van de in 1842 gestichte Technologische Universiteit Delft.
De binnenstad met haar vele historische monumenten, grachten en pleinen heeft tot op vandaag haar onweerstaanbare bekoring behouden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Het Oost-Indischhuis: Begin 17e eeuw sluiten de reders en zakenlui van Delft zich bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) aan.
- Maarten Harpertzoon Tromp: Het praalgraf van de beroemde admiraal is te bezichtigen in de Oude Kerk met haar scheve toren.
- Prinsenhof: In dit hof werd in juli 1584 Prins Willem van Oranje doodgeschoten.
- Nieuwe Kerk: In deze kerk vind je het indrukwekkende marmeren grafmonument van Prins Willem van Oranje.
- Het Vermeer Centrum Delft: Gevestigd op de historische locatie van het voormalige St. Lucasgilde, waar de beroemde kunstschilder Johannes Vermeer jarenlang hoofdman was.
- De Delftse Pauw: Werd in 1651 opgericht. De fabriek maakt een type faïence met blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als alternatief voor het kostbare blauw-witte Chinese porselein.
Geen wonder dat de Delftse binnenstad jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt. PuzzeltochtOnline wil je een onvergetelijke dag bezorgen en laten genieten van het unieke karakter van Delft dat met zoveel liefde door haar burgers en gemeentebestuur in stand wordt gehouden.
Markt - Voldersgracht - Vlamingstraat - Paardenmarkt - Verwersdijk - Voorstraat - HH Geestkerkhof - Oude Delft - Bagijnhof - Sint Agathaplein - Hippolytusbuurt - Koornmarkt - Oude Delft - Achterom - Gasthuislaan - Oosteinde - Oranje Plantage - Molslaan - Burgwal - Markt
Nieuwe Kerk, Vermeer Centrum, Hofje van Pauw, Oude Kerk, Molen "De Roos", Prinsenhof, Gemeenlandshuis, Stadhuis, Museum Paul Tetar van Elven, Oostpoort.
- In deze wandelpuzzeltocht van iets minder dan 6 km worden 30 multiple choice vragen gesteld over verschillende historische bezienswaardigheden die je op je route door Delft zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid, museum of attractie daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij de VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt
- Het is niet noodzakelijk om de wandelpuzzeltocht vanaf vraag 1 te doorlopen. Je bepaalt zelf bij welke vraag je wilt beginnen;
- In de puzzel kom je achter de antwoorden bij vraag 16 t/m 30 de volgende notatie tegen: A
-> P . Voorbeeld: A3 -> P7. Dit betekent dat de letter achter het antwoord op vraag 3 de 7e letter vormt van de oplossing van deze wandelpuzzeltocht (NB: De letter "A" staat voor "Antwoord", de "P" voor "Positie");
De tocht kan het beste in de periode april t/m half oktober worden gemaakt. De kans dat alle toeristische voorzieningen open zijn, is dan het grootst;
Let tijdens de wandelpuzzeltocht te allen tijde goed op het verkeer om je heen!
Klik hier om alle antwoorden en de oplossing van deze wandelpuzzeltocht terug te vinden.
Geef je mening over deze puzzeltocht
Belduna richt zich voortdurend op het verbeteren van de kwaliteit van haar dienst PuzzeltochtOnline. Daarom maken we graag gebruik van de waardevolle opmerkingen en suggesties van onze websitebezoekers en puzzelaars!
Mogen we in dit kader een paar minuten van je tijd vragen om onder het kopje "Reactie toevoegen" jouw ervaring met deze puzzeltocht met ons te delen?
We zien jouw bijdrage met veel belangstelling tegemoet!
Eerste keer een puzzeltocht gedaan. Tijdens corona wel lastig, wanr veel was niet open, maar we hebben ons super goed vermaakt! Nieuwe ervaring en vooral heel leuk dat de tochten gratis te downloaden zijn. leuke manier om een stad te leren kennen!